Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafik för barn sjunger på sista versen

I dag fredag sjungs Älgarna demonstrerar för sista gången på Pylonens vägmuseum.
Det populära Musik & Trafik för skolbarn läggs ner på grund av museets flytt.
– Det här är väldigt ledsamt, säger medarrangören Margareta Gåfvels.

För sex år sedan startade evenemanget Musik & Trafik på vägmuseet på Pylonen. Det arrangeras av Sveriges vägmuseum, Trafikverket i Pylonen i samarbete med Kulturcentrum Asken och Musik i Dalarna.

Det är kostnadsfritt och man riktar sig till barn i andra klass. Syftet är att få dem att på ett lekfullt sätt lära sig trafikvett.

– Första året riktade vi oss enbart till skolor i Borlänge, men intresset var så stort så nu bjuder vi in hela Dalarna, berättar Maria Eriksson på Trafikverkets vägmuseum Pylonen.

Sedan dess har man tagit emot tusentals elever som fått lära sig allt om trafiksäkerhet.

Men nu är det slut. På fredag kör man arrangemanget för sista gången. Orsaken är att Sveriges vägmuseum Pylonen kommer att flyttas ihop med Sveriges järnvägsmuseum i Gävle under hösten.

– Det har varit en enorm respons på det här alla år och många skolor har nu hört av sig och beklagar att det nu är slut, säger Maria Eriksson på Trafikverkets vägmuseum.

Hon hoppas nu att skolorna fortsätter att prata trafik och använder den påse med material som alla barnen får med sig hem.

På torsdagsförmiddagen var det andraklassare från Gylle skola, Kvarnsveden och Forssa ängskolan som besökte Musik & och Trafik. De möttes av en "ekorre" i entrén som hälsade alla välkomna.

Barnen delades upp på olika stationer där de bland annat fick rädda ett ägg från att skadas i en bilkrock. Syftet där är att lära barnen hastighetsbegrepp och vikten av att använda bilbälte.

Vid en annan station träffade eleverna en "kanin" som lekte med reflexer och olika trafikmärken.

– Älskar ni också vägskyltar? frågade kaninen.

–Neej, hojtade de finurliga barnen tillbaka.

Dagen avslutades med fika och musikstund tillsammans med musikern James Hollingworth som sjöng många av sina populära låtar, bland annat Älgarna demonstrerar.