Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Traditionsenliga inslag på årets Sunnansjödag

Mopedrally, ponnyridning, grålleparad och brödbak var några av aktiviteterna på årets upplaga av Sunnansjödagen, som anordnas som en del i Grangärdebygdens vecka.

– Mopedentusiasterna kommer långt i förväg, de är riktiga nördar. Man kan säga att det är julafton för dem i dag.

Det säger en glad Marianne Jönsson, Grangärde hembygdsförening, strax före klockan elva på onsdagen.

På gräsmattan runt hembygdsgårdens midsommarstång syns veteranmopeder i olika modeller och skick.

– En del exemplar är skabbiga, andra är som nya, konstaterar Gunnar Andersson, som tillsammans med Tryggve Ottosson är tävlingsledare och arrangör för mopedrallyt.

Han framhåller att en stor del av evenemangets nostalgiska värde består i den spännande frågan huruvida alla ekipage kommer att ta sig i mål.

– Det hör nästan till att något går sönder, men vi har som mål att alla ska ta sig runt. Vi kör ett varv runt Väsman och stannar vid Piren för fika och tipsrunda.

Under ett tak på hembygdsgården pågår bakning av tunnbröd, ett inslag som växt sig starkt de senaste åren.

– Vi började i liten skala och har nu hållit på i sex år, berättar Karin Salmons och Kristina Cederlund.

Lite av en tradition är också grållerallyt, där de gamla fordonen utgår från herrgården i Sunnansjö och avslutar vid hembygdsgården.

– Det här är min fars traktor. Jag för traditionen vidare, förklarar Tommy Hägglund med en gest mot en grå, lövad traktor.

På dess ena hjul sitter sonen Filip redo, ivrig över att få åka med på traktorflaket.

Redo är också ponnyerna Twix, Mimik och Drakula, som bjuder de yngsta besökarna på små ridturer bland hembygdsgårdens tallar.

– Det brukar bli närmare 80 turer. Vissa rider så klart flera gånger, säger Sanna Carlsson.