Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träd började brinna i Hjällbo

UPPDATERAD - Mora brandkår larmades ut till två skogsbränder sent på tisdagskvällen.

Det var strax före klockan 22 som någon larmade om att ett träd stod i brand i Hjällbo mellan Mora och Venjan.

Enligt SOS Alarm är det oklart hur mycket som brinner. Enligt uppgift ska det inte finnas några byggnader i området som branden kan sprida sig till. Platsen där det brinner är mitt ute på skogen.

Brandkåren kom fram till platsen strax före 22.30, men ännu är omfattningen av branden okänd.

UPPDATERING 23.20 Ungefär en timme efter att larmet om skogsbranden i Hjällbo inkommit till SOS Alarm kom nästa larm. Strax innan klockan elva larmades Mora brandkår till ytterligare en brand efter samma väg, denna gång i Venjan.

– Först var det en liten skogsbrand i Hjällbo som vi släckt, men nu kom dit in ett till larm om en annan brand efter samma väg. Vi är på plats nu och har hjälp från Venjans brandvärn, säger Håkan Bäcklund, räddningschef i beredskap vid Mora brandkår.

Enligt larmcentralen ska den eldhärjade ytan vara ungefär fem gånger femton meter, en brand som brandkåren ska ha kontroll över.

– Vi klarar av den här branden, men vi misstänker att bränderna är anlagda och vi hoppas att gärningsmännen inte startar någon fler brand, säger Håkan Bäcklund.

Polisen är inkopplad i ärendet.

UPPDATERING 24.00 Johan Szymanski, räddningschef i Mora kommun, meddelar att det i nuläget inte finns någon naturlig orsak till hur skogsbränderna startat. Enlig honom är det mest sannolikt att någon har anlagt de två bränderna. Han menar att med tanke på att det råder eldningsförbud i hela Dalarna och att risken för spridning är stor är detta två mycket oroväckande händelser.

Brandkåren är ännu kvar på platsen och arbetar med eftersläckning av branden. Polis är på väg ut till brandplatserna.

Uppdatering 01.00 Polisen har spärrat av brandplatserna och en förundersökning är inledd. Polisen klassar bränderna som misstänkta mordbränder.

Uppdatering onsdag: Polisen i Mora säger att man är mycket angelägna om att få in tips om bränderna längs Studentvägen mellan Mora och Venjan. Ring 114 14 och be att få bli kopplad till polisen i Mora om du har iakttagelser från natten.