Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tractive planerar utbyggnad

Tractive AB planerar en stor utbyggnad av lokalerna i Borlänge.
– Vi har nya produkter på gång, berättar Ingrid Johnsen.

Annons

Tractive AB förbereder en omfattande utbyggnad av lokalerna i Borlänge. Det handlar om drygt 2 000 kvadratmeter. Befintlig verkstad byggs till med ett skepp ut mot riksväg 50.

Byggbeslutet är ännu inte taget, men företaget ansöker om bygglov.

– Vi har funderingar på att vi behöver större lokaler. När vi bestämmer oss vill vi köra i gång på en gång. Vi vill ha lite framförhållning, säger Ingrid Johnsen.

Utbyggnaden kan dock komma att ske i en nära framtid:

– Det beror lite på hur omsättningen utvecklas. Vi har nya produkter på gång som vi jobbar intensivt med att få fram. Slår det väl ut behöver vi bygga ganska snart. Det är rätt så fullt här nu.

En ny borrenhet har börjat säljas:

– Det är en högfrekvensmotor, man använder sig av datastyrning av motorn. Det är svårt att förklara på ett enkelt sätt, säger Ingrid Johnsen.

Elmotorn är mindre och lättare.

– Det är otroligt svår matematik som ligger i botten. Den första produkten går ut nu och det ser ut att fungera väldigt bra.

Företaget har i dag 33 anställda och omsättningen under senaste räkenskapsåret uppgick till drygt 62 miljoner kronor. Det är något högre än innan finanskrisen slog till 2008. Då dök omsättningen med 40 procent.

– Vi beslöt att använda kassan, investerade rätt hårt och anställde folk. Uppgången har inte varit lika stor som vi hoppats. Men vi har kommit tillbaka och ökat. Nu märker vi att det är lite lägre igen. Det går upp och ner. Man får ha lite is i magen. Ibland undrar jag om man inte pratar sig in i lågkonjunkturer, säger Ingrid Johnsen.

Tractive AB är specialiserat på växellådor för racing- och rallybilar samt betongmaskiner.

– Vår styrka som företag är vår utveckling och satsningar på nya produkter. Det är vår affärsidé från början. Vi tillverkar själva från råstål till färdig produkt. Våra konkurrenter köper oftast in sina detaljer från underleverantörer och har en monteringsfabrik.