Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träbron avstängd av säkerhetsskäl

Träbron vid Udden i Noret är avstängd sedan en tid tillbaka.
En inspektion har visat att räckena inte är säkra samt att själva bron kan vara felbyggd vilket i sin tur kan ha lett till röta.

Träbron mellan Norsgatan och Udden vid norra brofästet har funnits sedan 1996. Den kom till på initiativ av bland annat köpmännen i Leksand.

Plankorna i bron har liksom Långbryggan i Rättvik namninskriptioner från folk och företag som varit med och finansierat bygget.

Men efter 16 år i ur och skur har bron nu stängts av.

– Exakt hur illa det är vet vi inte än för hela inspektionsrapportern har inte kommit, säger gatuchef Olle Oskarsson vid Leksandsbostäder.

– Vi vet dock genom ett första besked att räckena är i dåligt skick och därför har vi stängt av bron.

Vad betyder det?

– Det är ingen fara att hålla sig i dem när man går över eller luta sig mot dem, men en kraftig spark tål de till exempel inte.

För drygt fem månader sen var bron fullpackad med folk då det firades Barnens Valborg - var de i fara?

– Nej, bärighetsmässigt är det inte någon fara enligt broinspektören från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Sundsvall, men vi bör vi ändå göra något inom fem till sju år då vi även upptäckt röta på vissa ställen i konstruktionen.

Vad händer nu?

– Det är egentligen upp till politikerna att bestämma, men det finns olika alternativ beroende på vad inspektionsrapporten visar.

– Är själva bron okej kan vi reparera räckena och tittat på hela bron senare. Men det kan också bli så att hela bron måste fixas nu.