Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tornhuset tar höjd för turisterna

Där vägen tar slut, på gränsen mellan Säter och Stora Skedvi, ligger Mellanbergsäng. För ett par år sedan öppnade lantbrukarparet Susanne och Kalle Runesson Bed&breakfast där. Det är av det mer ovanliga slaget-ett tornhus som reser sig över
hagarna.

Annons

Sett underifrån kan huset påminna om en rymdfarkost som landat intill en gammal lada på gården. Den åttkantiga huskroppen, målad dalaröd, vilar på långa stålben.

En spiraltrappa leder upp till två våningsplan, det undre med boendet och det övre med kontors- och konferensutrymmen. Runt huset löper altaner med utsikt över hagar, skog, kor och en häst. Högst uppifrån är det ett tiotal meter till marken.

Idén var att utsikten och närheten till djur och natur skulle locka turister. Men omgivningarna med gårdens djur har inte varit någon turistmagnet, så här långt. Istället har vinterns skidåkning lett till flest bokningar.

– Vi har haft störst beläggning under skidsäsongen i februari-mars då Romme alpin är igång. Det är flera familjer som har kommit, säger Susanne Runesson.

Ett sällskap åt gången kan inkvarteras i våningen som har två sovrum och sex bäddar.

Lägenheten är komplett utrustad med sällskapsrum, matplats, modernt kök och badrum.

Självhushåll är det vanligaste men det går att beställa frukost då värden fyller kylskåpet.

Förra sommaren hyrde en fotbollsspelare med familj våningen en längre period. Annars är bokningarna mer sporadiska. Men ett besök från utlandet stack ut lite extra.

– Det var tre italienska medelålders par där en av kvinnorna hade varit i Bispbergshyttan som barn, och sett på nätet att det här ligger i närheten, säger Susanne Runesson.

Susanne vill gärna utveckla aktiviteterna med erbjudanden om utflykter till Säterdalen, som ligger på gångavstånd, och dess vandringsleder.

En nära förestående plan är att flytta ett härbre till en präktig tall och inreda en vedeldad bastu där. Härbret står vid en damm där ett kallt dopp kan tas efter bastubadet.

Förutom att turisterna bidrar med inkomster till lanbruket så är de ett trevligt inslag i arbetet, tycker Susanne.

– Det är roligt att träffa lite folk från olika håll.

Hon har sitt eget kontor högst upp i tornhuset där hon sköter bokföringen för gården och för några andra företag. Samtidigt kan hon hålla uppsikt över hagen där korna kalvar.

Vinterhagen där kalvningen sker är nu tom och gårdens 80 kor med kalvar går och betar i en stor hage på andra sidan gården. Gården har även tre egna avelstjurar som släpps tillsammans med korna. Det är köttdjur som föds och skickas till uppfödning efter ett halvår då de går tillsammans med sina mammor.

Korna är av olika raser och färger från svart till gräddvitt. De utgör en vacker mosaik där de betar i grönskan som är tätt strödd med gula blommor.

Susanne och Kalle Runesson är fjärde generationen på gården som är Kalles släktgård.

Susanne är uppväxt i Sundborn där hennes föräldrar drev ett åkeri. Från början var det inget som pekade på att hon skulle sköta ett lantbruk.

– Jag var jätterädd för alla djur när jag var liten. Om det kom en katt på vägen vände jag och gick in. Men som ung fick jag för mig att jordbruk var nånting för mig och ville gå jordbrukslinjen i Rättvik, nuvarande Naturbruksgymnasiet, säger hon.

Hon arbetade ibland på en gård i Karlsbyheden.

På utbildningen lärde hon känna Kalle som gick i samma klass. De blev några år senare ett par och har nu tre vuxna barn och två barnbarn.

– Barnbarnen är för små ännu, men sen kommer de nog tycka det är spännande att klättra i tornhuset. Så jag måste sätta upp skydd både uppe och nere, visar Susanne i den branta spiraltrappan.