Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tops ställer till det"

Ett demonstrationståg med toaletter fångade förbipasserande flanörers nyfikenhet.
Detta var ett sätt att uppmärksamma Världstoalettdagen, med aktiviteter på flera platser i Dalarna.

Annons

Under onsdagen anordnades Världstoalettdagen, en officiell FN-dag som syftar till att uppmärksamma att hela 2,5 miljarder människor i världen saknar toalett. I Dalarna uppmärksammades dagen med ett toalettdemonstrationståg i Borlänge, Falun, Malung, Mora och Smedjebacken.

– Här i Borlänge har vi det enda tåget som rör på sig. Vi börjar med att stå utanför Ikea, sedan utanför Kupolen och slutligen inne i centrum, i korsningen Stationsgatan-Borganäsvägen, berättar Solveig Barmé, enhetschef för avlopp och pumpstationer på Borlänge Energi.

Tillsammans med Isse Abdullahi stod Solveig ute hela dagen och informerade förbipasserande om Världstoalettdagen.

– Isse pratar somaliska, så vi når även ut till våra nyblivna Borlängebor. Vi passar även på att föra fram budskapet att vi som har lyxen att ha en toalett ska tänka på vad vi spolar ner och inte spolar ner i toaletterna, säger Solveig Barmé.

Kan du ta ett exempel på vad ni informerar om?

– Bland annat att man ska tänka på att inte spola ner massa fett i köksavlopp utan torka ur stekpannorna. Det som man spolar ner i köksavloppet kommer ju samma väg som det man spolar ner i avloppet, säger Solveig Barmé.

Tåget med de demonstrerande toaletterna var monterat på ett maskinflak. Varje toalett hade ett plakat med budskap som "VI tar bara skit!" och "Don´t stopp me now!".

– Skyltarna har Borlänge Energis ungdomsråd gjort. De är jättefina. Många har stannat till och undrat vad det här handlar om, säger Solveig Barmé.

Vad är det ni hittar bland saker som folk spolar ner i toaletterna?

– Ja, alltså, det är ju inte så att vi går och letar men vi kontrollerar våra galler ibland och hittar då saker som inte hör hemma där. Det är underkläder, tops, bindor, leksaker, tandborstar och sådana saker.

Upplever ni att folk inte vet om vad man ska och inte ska spola ner?

– Det verkar som att folk tror att det går bra att spola ner exempelvis tops. Men just tops är ett rent sattyg när de kommer till pumparna. Redan innan avloppsvattnet når reningsverket så kan det bli problem med hår och tops som ställer till det för våra pumpar, säger Solveig Barmé.