Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppmoderna bussar ersätter tåget

Här är det nya tåget.

Eller rättare sagt de bussar som ersätter persontrafiken på Västerdalsbanan.

– Vi vill erbjuda en bra standard, säger Claes Annerstedt, Dalatrafiks vd.

Persontrafiken på Västerdalsbanan har lagts ned. Det sista tåget gick före nyår.
I stället har busstrafiken utökats. Och på måndag sätts tre nya bussar i trafik på Västerdalsstråket. Trafiken utökades 11 december 2011 på linje 257, från Borlänge via Vansbro och Malung till Sälenfjällen.

– Vi satsar på ny och snabb trafik för att öka möjligheten att resa kollektivt, säger Dalatrafiks trafikchef Björn Floresjö.

Och konstaterar att resandet ökat i stråket det senaste året, med cirka 10 000 resor. Förhoppningen är att ännu fler ska välja att åka kollektivt när de nya bussarna börjar rulla.

– Man ska kunna bo i Vansbro och pendla till länscentrat, säger Björn Floresjö.

Mellan Malung och Borlänge är restiden två timmar och tio minuter.
– Tåget gick på en timme och 55 minuter - i bästa fall. Bussen angör en central hållplats i de flesta samhällen.

De nya bussarna har 55 sittplatser, är 3,4 m höga, 14,9 m långa och är utrustade med den senaste avgasreningen. De har köpts in av Nobina som svarar för trafiken och kostar runt tre miljoner styck.

– Det är en väldigt bra arbetsmiljö. Vi är väldigt glada, säger AnnChatrin Norrgård-Sahlqvist, bussförare och engagerad i fackförbundet Kommunal.

Hon och övriga förare gläds åt nytillskottet i fordonsparken.
– Det är som att köra en automatbil.
AnnChatrin Norrgård-Sahlqvist tycker också att den digitala tavlan i bussen är bra. Där kan resenärerna bland annat se vilken hastighet föraren håller.

Scania lanserade bussen 2007.
– Den är modern och utvecklad för just den här typen av trafik. Den är byggd med fokus på miljö och låg bränsleförbrukning, säger Rutger Hörndal, Scania.
Resenärerna har lite extra benutrymme, internet finns ombord och strömuttag vid sittplatserna. Toaletten är placerad längst bak.

Dalatrafik har haft tankar på att profilera de tre fordonen, exempelvis som Västerdalsexpressen eller något liknande. Men hittills har man valt att inte göra det. Främst med tanke på att busarna vid vissa tillfällen kan behöva sättas in på andra linjer i Dalarna.