Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppmoderat vill locka Miljöpartiet

Den rödgröna majoriteten i Falun har fallit.
Nu vill oppositionsrådet Mikael Rosén (M) se ett nytt styre i Falun.
– Ska Falun få ett styre som verkligen är ett styre, så krävs en ny koalition. Jag hoppas därför att Miljöpartiet är villigt att ta sitt ansvar och kliva över till den borgerliga Falualliansen, säger oppositionsrådet.

Den rödgröna koalitionen höll i nästan två år.

Men nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet valt att avsluta samarbetet på kommunstyrelsenivå (ks, ksu, ksa, kfast) med Vänsterpartiet.

Något som innebär att det inte längre finns någon rödgrön majoritet i Falun, även om S och MP deklarerat att de tänker styra Falun vidare med hopp om stöd från Vänsterpartiet.

– Det var inte oväntat att de rödgröna skulle få problem med att hålla ihop sitt samarbete. Att hålla ihop någonting där alla får eller ska ha allting, det funkar inte. Obekväma beslut måste kunna tas. Nu står Falun utan ett riktigt politiskt styre, säger Mikael Rosén.

Oppositionsrådet vädrar givetvis morgonluft efter de senaste dagarnas händelser, och hoppas på att Falun ska kunna styras av en helt ny koalition.

Mikael Rosén ser nämligen gärna att Miljöpartiet tar klivet över till den borgerliga Falualliansen.

– För Faluns framtid hoppas jag att Miljöpartiet är villigt att se till att kommunen får en fungerande politisk ledning, och tar steget över till oss. Jag ser inga besvärliga skillnader mellan oss och Miljöpartiet, och MP regerar tillsammans med allianspartierna i många andra kommuner. MP har en nyckelroll i att få fram en kommunledning som kan fungera på bästa sätt, säger Mikael Rosén och fortsätter:

– Givetvis kommer kontakter att tas med Miljöpartiets lokala företrädare om detta.

Hur ser du på att S och MP bedömt att samarbetet med V på nämndnivå inte ska påverkas?

– Jag har svårt att se hur ett sådant samarbete ska kunna fungera. Skolan är en stor stöttesten för regeringspartierna. Ska S och MP rösta emot skolnämndens egen ordförande Daniel Riazat (V)? Skolan svarar dessutom för en stor del av kommunens budget. Dessutom finns det ju fler nämnder där samarbetet redan nu gnisslar.

Att möjligheten nu öppnas upp för att Falualliansen ska få igenom sitt budgetförslag. Hur ser du på det?

– Att det kommer att ställas helt andra krav på vår budget än vad det annars skulle ha gjort. Vi kommer att jobba intensivt med vårt budgetförslag under de veckor som återstår fram till budgetsammanträdet. Klart är att mycket har förändrats sedan budgetramarna lades i juni. Vi lever i en annan ekonomisk verklighet nu. Majoriteten har låtit kostnaderna skena i väg.

Kommer Falualliansen att stödja förslaget om att bygga en helt ny högstadieskola i Hälsinggården?

– Nej, kommunen kan inte bygga nya lokaler när det redan står en massa bra lokaler tomma. Rent krasst har vi en hel gymnasieskola över i Falun, sett till elevunderlaget, och då måste förändringar till. Att Hälsinggårdsskolans högstadium flyttar in i Haraldsbo, efter viss anpassning av lokalerna, är därför det bästa alternativet, samtidigt som gymnasieprogram flyttas till Lugnet och Kristine.