Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppauktion med mångmiljonvärde

Vid Borlänge auktionsbyrås senaste kvalitetsauktion klubbades saker för totalt 2,3 miljoner kronor.
En notering som antagligen kommer att raderas ut vid kvalitetsauktionen nu på söndag.
– Detta blir nog vår bästa auktion någonsin, säger auktionisten Janne Östensson vid Dalarnas Auktionsbyrå.

Det är cirka 900 olika utrop som ska auktioneras ut vid söndagens kvalitetsauktion i Budhuset. Utrop som spänner från allt från vapen och silverföremål till konst, design och kuriosa.

Auktionskatalogen publicerades i början av veckan och det dröjde inte länge innan nätbuden började ramla in. Men så är också auktionisten Janne Östensson väldigt nöjd med vad man har att erbjuda denna gång.

– Verkligen. Vi har flera rysarutrop och bland dem exempelvis en gammal snidad trähäst med en militär som ryttare. Att döma utifrån ryttarens huvudbonad är den tillverkad runt 1860. Vi vet också att den kommer från Dalarna ursprungligen. Folk har ringt som galningar och frågat om denna häst och även om utropet ligger på 25 000 - 30 000 kr lär slutpriset bli högre.

Ett annat föremål som ger Janne Östensson lite ståpäls är en gammal cykel från senare delen av 1800-talet.

– Modellen kallas höghjuling och det här är något mycket ovanligt, vi har i alla fall aldrig auktionerat ut någon sådan tidigare så det ska bli kul att se vad priset hamnar på, säger Östensson som satt utropet till runt 10 000 kr.

Många ögon riktade mot sig har också en taklampa av danske designers Poul Henningsen. Den är tillverkad i bockade kopparplåtar och får ses som typisk 60-talsdesign.

– Den typen av inredningsdesign är riktigt hett i dag och det finns bud på 12000 kr för lampan som egentligen heter "Kotten".

När det gäller design är det också svårt att förbigå en matsalsgrupp i teak bestående av 12 stolar tillverkade av Josef Frank samt ett bord av Carl Malmsten.

– Detta är nog bland det bästa man kan få tag i när det gäller matsalsmöbler i dag. Stolarna finns i dag i nytillverkning och då kostar dem 10 000 kr styck, säger Östensson som till denna auktion hämtat många föremål från olika samlarhem.

– Jag vågar påstå att det nog är den bästa auktion vi hållit om man bara ser till värdet. Vid vår senaste kvalitet klubbades saker för totalt 2,3 miljoner kronor och det kommer vi med all sannolikhet att slå då det är många dyra objekt som ska ut nu på söndag och bara utropsvärdet ligger på 2,5 miljoner.

Visning sker fredag kl 15-18, lördag 11-15 samt söndag 10-12.