Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåringar dömda för grova stölder

Två ynglingar från Borlänge, 19 och 16 år har åtalats vid Falu tingsrätt för en rad stölder som de enligt åtalet tillsammans begick i juli i år.

"Han har vid huvudförhandlingen gjort ett i det närmaste uppgivet intryck. Det råder ingen tvekan om att han behöver mycket stöd för att komma ur den begynnande kriminalitet som han just nu är inne i".

Så skriver Falu tingsrätt i sin dom om den 16-årige Borlängeyngling som nu döms för en rad brott han begått tillsammans med en 19-åring.

Sammanlagt stod de båda åtalade för en rad brott som de tillsammans begick den 2 juli i år. Bland åtalspunkterna fanns både grov stöld och stöld, ett försök till stöld och även tillgrepp av fortskaffningsmede.

Försök till stöld begick de båda vid bostadsrättsföreningen Myren på Betesgatan. De blev dock upptäckta av ett vittne och försvann då från platsen. Vittne har dock kunnat peka ut de båda som ansvariga för stöldförsöket. 16-åringen har också erkänt brottet.

På Lapp Anders väg bröt de sig in i ett garage där en kofot blev bytet. Den fick de också användning för då de något senare bröt sig in i ett annat utrymme på samma gata. Bytet där blev en isoleringskniv, en Morakniv, en ficklampa samt bullar.

Båda har nekat till det inbrottet som ändå anses bevisat, bland annat genom de cirka 60 hembakade bullar som hittades hos 19-åringen och som den kvinnliga bagaren själv kunnat peka ut som sina. Utanför hans bostad stod också den stulna isolerkniven.

De båda fortsatte därefter till en villa på Holländargatan där de tog sig in och stal flera plånböcker med värdehandlingar, cirka 3 000 kronor i kontanter, en tv med fjärrkontroll, en mobiltelefon, cd-skivor, solglasögon samt en mängd öl och vin. De båda kom också över nycklarna till husägarens personbil som de också lade beslag på. I bilen förvarades också nycklar till två fritidshus tillhörande villaägarna.

De båda har själva uppgett att de kände på en källardörr som då visade sig vara olåst. De letade då runt i huset och stal det som de fann intressant innan de lämnade platsen i villaägarnas bil. Stöldgodset lämnades av hos 19-åringen innan de for vidare i bilen.

Under färden körde de då omkull några vägstolpar innan de greps av polis vid en bensinstation.

16-åringen döms till ungdomsvård där han också ska följa ett upprättat ungdomskontrakt.

För 19-åringen blir domen skyddstillsyn med samhällstjänst i 120 timmar. Där påpekar rätten att straffet motsvarar fem månader om fängelse valts.

De båda ska dessutom solidariskt betala skadestånd med sammanlagt 24 300 kronor till de drabbade målsägarna. För 16-åringens del innebär hans låga ålder att skadeståndsdelen hamnar hos vårdnadshavarna.

Båda ska också var och en betala 500 kronor till brottsofferfonden.