Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåring misshandlad vid behandlingshem

Tonårspojkens spark mot ett skåp vid behandlingshemmet fick föreståndaren att ingripa. De båda hamnade på golvet där pojken uppger att hans ansikte dunkades mot golvet upprepade gånger. Nu har den manlige föreståndaren dömts för misshandel.

Det var den 13 mars som händelsen inträffade vid behandlingshemmet i Borlänge. Tonårspojken, född 1997, hade önskemål om att få fira sin födelsedag tillsammans med kompisar i sin hemstad, något han också menade att han blivit lovad av föreståndaren.

Den aktuella dagen blev pojken inkallad till föreståndaren och en behandlingsassistent. Där fick han dock beskedet att han inte fick resa hem, något som gjorde honom både ledsen och upprörd.

Han lämnade rummet och ute i korridoren sparkade han i frustration till ett skåp. Föreståndaren gick då efter pojken ut i korridoren. Därefter går de bådas uppgifter isär kring vad som hände.

Pojken har hävdat att han var på väg mot sitt rum då föreståndaren tog tag i hans ena arm och brottade ner honom på golvet. Där blev pojken liggande på mage samtidigt som föreståndaren satte sig på hans rygg, tog tag i hans huvud och dunkade det mot golvet fyra till sex gånger.

Tonåringen säger att han höll sig passiv och bad föreståndaren att ta det lugnt. Detta fick också misshandeln att upphöra. Efteråt var pojken yr och han blödde från ansiktet då han ringde polisen och berättade vad som hänt.

Föreståndaren uppger att han ställde sig i dörröppningen och ropade åt pojken att han skulle lägga av med sparkandet. Pojken vände då om, kom emot honom och tog ett stryptag med båda händerna runt hans hals.

Mannen hävdar att han fick panik och för att ta sig loss utdelade ett slag som träffade pojkens kind. Pojken släppte taget runt halsen men fortsatte med en serie knytnävsslag mot mannen varav ett träffade kinden.

För att lugna pojken brottade han ned honom och hamnade då också på hans rygg. Pojken fortsatte dock att sparka omkring sig. Mannen tog då tag i pojkens hår och lyfta huvudet från golvet för att han skulle lugna sig.

Föreståndaren nekar till att avsiktligt ha dunkat pojkens huvud mot golvet. Däremot kan han under striden oavsiktligt ha slagit sig lätt i golvet.

Den kvinnliga behandlingsassistenten har berättat att hon blev chockad över kollegans agerande och säger sig på bara ett par meters håll ha sett hur föreståndaren tagit tag i pojkens hår och dunkat hans huvud mot golvet två till tre gånger. Efter händelsen torkade hon bort blodet från pannan på pojken som då var livrädd och förtvivlad.

En av de poliser som kom till platsen har också vittnat om att pojken var ledsen och grät och att han blödde från pannan och ett sår på näsryggen.

Tingsrätten konstaterar att pojken lämnat en trovärdig berättelse och att hans skador också visat att han utsattes för våld. Samtidigt avisas inte heller föreståndarens version som osannolik. Istället stöds den av att en chef till föreståndaren kunnat vittna om en rodnad runt halsen som efter ett stryptag.

Inget vittne såg vad som inledningsvis hände i korridoren och tingsrätten anser det troligt att pojken både tog ett stryptag och försökte att slå föreståndaren.

Oavsett detta så anser rätten att våldet mot pojken varit oförsvarligt och att föreståndaren därför ska dömas för misshandel som inte kan betecknas som ringa.

Mannen döms därför till 70 dagsböter à 250 kronor samt till att betala 500 kronor till brottsofferfonden. Han ska dessutom själv stå för 5 000 kronor av sina försvarskostnader.