Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy Nilsson

/
  • Tommy Nilsson vet betydelsen av att vara personlig och charmig.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Tommy Nilsson är personlig, charmig och sjunger som en gud. Synd bara att låtarna framförs i ett konsekvent långsamt tempo. Rösten finns där och det är roligt, men det tenderar att bli lite väl segt i längden.

Under 80-talet utmärkte sig Tommy Nilsson som en respekterad sångare inom den melodiösa hårdrocken. Med tiden kom ett lockande anbud om att bli medlem i Toto som han tackade han nej till. Att binda sig till ett rockband innebär ett turnerande som kräver en kompromisslös dedikation. Istället satsade han på en solokarriär med krogshower, tv, teater och en mer lättsmält stil som gjorde sig väl på svensktoppen.

När han nu turnerar med en julshow så är det en välmeriterad artist som haft fingrarna i många kakburkar. Det bådar gott för den dynamik och variation som en julshow mår bra av. Det är därför jag förvånas av det lite väl tillbakalutade framförandet. Orkestern består av fem musiker, men ingen trummis och de lugna arrangemangen avlöser varandra.

Inledande O helga natt är själfullt framförd med en innovativ uppbyggnad och det gäller fler av julklassikerna. Andra låtar känns dock lite handikappade av den behandlingen. Ett plus är att han även bjuder på annorlunda julåtar. Robbie Robertsons Christmas must be tonight har jag nog aldrig hört på en julkonsert tidigare, här i svensk tappning.

Kända låtar varvas med egna kompositioner som inte alls i saknar den där julkänslan, men de känns lite väl sega och konserten hotas emellanåt att bli lite sövande. Vad som motverkar det är det faktum att Tommy Nilsson är en gudabenådat duktig sångare med en röst fylld av känsla, styrka och själfullhet. Dessutom kryddar han ganska friskt med ett avslappnat och charmigt humorfyllt publiksnack.

Tommy Nilsson vet betydelsen av att vara personlig och charmig. Att gå ut bland publiken och bjuda på karameller är ett lyckat grepp. Att stå alldeles tysta en minut för att understryka betydelsen av lugn och ro under julen är däremot en riktigt besynnerlig idé.

Annons