Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tommy lurades av bedragare – får inte ut ett öre på försäkringen

Tommy Gärdskog i Stora Skedvi hyrde ut sin skylift, på samma sätt som han gjort under 25 års tid. Men mannen som hyrde skyliften sålde den vidare.
Försäkringsbolaget betalar inte ut ett öre till Tommy Gärdskog. Anledningen är att brottet rubriceras som olovligt förfogande i stället för stöld. Då gäller inte försäkringen.

Det var den 21 juni som Tommy Gärdskog hyrde ut den två ton tunga skyliften, till en person som skulle ha den för att kunna måla en husgavel.

– Han legitimerade sig och vi skrev kontrakt. Jag har haft skylift som jag hyrt ut under mer än 25 års tid och jag har aldrig blivit blåst, jag har fått betalt i efterskott och många tar kostnaden på faktura, berättar Tommy Gärdskog.

Men när skyliften inte återlämnades började han ana oråd. Bilen med vilken skyliften hämtades, stod på en annan person. Tommy Gärdskog gjorde till slut en polisanmälan.

– Det är tre olika poliser som haft ärendet och den här mannen har erkänt, men han talar inte om var skyliften finns.

Inköpspriset för den begagnade skyliften var 196 250 kronor. Tommy Gärdskog vände sig till sitt försäkringsbolag för att få ersättning. Han blev mäkta förvånad när beskedet kom att han inte skulle få några pengar. Försäkringen omfattar inte bedrägeri, fick han veta.

– Om skyliften skulle blivit stulen hade varit en annan sak, här har jag gått och betalat in 4 000 kronor i försäkringspremie, det har jag gjort i alla år. Det är för jävligt, jag är ju lurad, säger han.

Tommy Gärdskog anser att hans skylift har blivit stulen. Mannen som blivit polisanmäld har även åtalats och var kallad till Falu tingsrätt den den 12 oktober. Men han dök aldrig upp. Åtalet gällde olovligt förfogande.

– Det blir den rubriceringen erftersom han inte har tillgripit skyliften i lagens mening. Han har kommit över den på lagligt sätt genom att hyra den, förklarar åklagare Johan Knies som har hand om ärendet.

Om skyliften hade flyttats utan att Tommy Gärdskog kände till det, skulle brottet däremot ha rubricerats som stöld.

– Men det är samma straffskala för olovligt förfogande, även om jag inte tror att det döms till fängelse lika ofta, berättar Johan Knies.

Han säger att han tycker synd om Tommy Gärdskog och att det är beklagligt att han inte får ut några pengar på försäkringen.

– Men det beror inte på polis och åklagare, utan på försäkringsbolagets regler. Det är inte första gången jag har sett det här, jag hade ett ärende för ett par år sedan då ett företag blev av med en skylift på samma sätt, den näringsidkaren var lika arg, säger Johan Knies.

Enligt stämningsansökan har mannen som hyrde skyliften sålt den vidare, för att bli kvitt en skuld. Det har han också erkänt i förhör.

– Då tycker jag att polisen kan klämma ur honom var den finns, säger Tommy Gärdskog.

Han har vänt sig till en advokat för att få hjälp med att skriva en överklagan och få försäkringsbolaget att ompröva beslutet, men något besked har han ännu inte fått.

DT har varit i kontakt med Dalarnas försäkringsbolag som vill kontrollera reglerna med sin jurist och har bett att få återkomma nästa vecka.

LÄS MER från Blåljus

LÄS FLER nyheter från Säter