Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomma stolar väntar SD

Sverigedemokraternas framgång har en baksida för partiet.
Runtom i landet riskerar stolar stå tomma på grund av brist på kandidater.
Totalt kan det röra sig om över 150 namn.

Med 12,9 procent var Sverigedemokraterna den stora vinnaren i valet och i ungefär i hälften av alla kommuner kan de få en vågmästarroll. Men när antalet kandidater troligtvis inte räcker till finns en risk att de kan förlora just den vågmästarrollen.

Enligt tidningen Dagens Samhälle riskerar 159 stolar i 97 kommuner att stå tomma.

Besätts inte mandaten så tappar man den rollen vilket säkert de andra partierna är tacksamma för, säger kommunforskaren David Karlsson vid Göteborgs universitet och fortsätter:
Det är mycket lättare för ett parti som långsamt växer fram och har en organisation att plocka kandidater från. Nu har SD förmodligen ägnat sig bygga upp organisation men det kommer inte att räcka på långa vägar.

Stor efterfrågan

Valmyndigheten har ingen officiell siffra innan den slutliga rösträkningen är gjord. Öppna listor, att kandidater kunnat skrivits till på tomma listor, kan till exempel förändra situationen. Partisekreteraren Björn Söder:

Det finns en större efterfrågan på vår politik än vi kan leverera kandidater men i många kommuner har vi haft spärrade listor för att personer inte ska kunna komma in bakvägen. Vi har sagt att det är bättre med en tom stol än en person som företräder något annat partis politik.

Ett demokratiproblem

TT: Är det inte ett problem att ni saknar representanter?

Det finns ett demokratiproblem om vi inte kan besätta alla platser. Ett beslut kan ju falla på ett par tomma stolar och det är illa. Men i grund och botten handlar det om en viss social stigmatisering. Folk är rädda att visa att man är Sverigedemokrat och man kan bli utsatt för hot.

Partiet har också haft problem med en rad avhopp och uteslutningar på grund av avslöjanden kring vad medlemmar skrivit på olika sajter.

Det är inget parti som kan vaccinera sig mot att personer anonymt uttrycker sig och jättesvårt att komma till rätta med. Det som är viktigt är att fortsätta kommunicera ut vad som är accepterat och inte, säger Björn Söder.