Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tom från Ludvika driver sju asylboenden i Dalarna

/
  • Tom Persson driver flera asylboenden i länet. Bland annat Skinnargården i Malung med 140 platser. Här med platschefen Malin Svensson när boendet öppnade i december i fjol.

På bara ett drygt år har 25-årige Tom Persson från Ludvika byggt upp en omfattande affärsverksamhet med närmare 100 anställda. Tillsammans med samarbetskollegan Henrik Eriksson driver han totalt tolv asylboenden i Mellansverige, varav sju i Dalarna.
– Visst tjänar vi pengar, men det är inte därför vi gör detta. Vi gör det för att vi vill bygga upp något som vi kan vara stolta över, säger Tom Persson.

Annons

Läs mer: Kostnaden för asylboendena i Dalarna hårt pressad

Våren 2014 jobbade Tom som fastighetsmäklare i Stockholm. Han sålde med framgång bostadsrätter i Kungsholmen.

– Samtidigt såg jag Migrationsverkets stora och växande behov av boendeplatser. Jag hade hittat en lämplig fastighet i Borlänge, som tidigare varit asylboende - Rämshyttan. Jag sökte någon som hade kompetens som jag kunde samarbeta med. Då träffade jag Henrik, som redan var etablerad. Vi klickade yrkesmässigt och bestämde oss för att dra i gång. Jag sålde allt jag hade i Stockholm och flyttade tillbaka till Ludvika, som jag lämnat tre år tidigare, säger han.

I dag driver och ansvarar de två kollegerna - i olika bolagskonstellationer - totalt tolv asylboenden i Mellansverige. I Dalarna äger, ansvarar eller driver de boendena i Rämshyttan, Gylle, Grängesberg, Skinnargården, Tallmogården och två av boendena i Fredriksberg. Under årets första åtta månader har Migrationsverket betalat ut drygt nio miljoner till Tom Perssons två bolag - Nuvuida AB och Rämsbyn AB. (Se tabell över Migrationsverkets utbetalningar till länets alla asylboenden som finns som bild nummer två bland bilderna ovan).

– Vi har vuxit snabbt. Det har varit mycket jobb, men mycket roligt. Det är oerhört stimulerande att utveckla ett företag och dess organisation. Vi har visat att det går att driva boende utan att ligga på maxbeloppet 350 kronor per dygn. Vi tjänar pengar, men det måste man också för att klara sig över konjunkturerna. Ibland, som nu, är det välbelagt. Men man måste budgetera för halvfullt över tid. Kraven från Migrationsverket har också skärpts. Nu ska det vara hotellstandard på både ventilation och brandskydd. Det kostar pengar. Det gör även personalen. I snitt har vi tio anställda på varje boende, säger han.

Läs mer: Svårt att veta hur många nyanlända som finns i länet

Tom ångrar inte att han lämnade mäklarlivet i pulserande Stockholm.

– Nu bygger jag något jag är stolt över. Jag har personligen otroligt roligt. Det är också berikande att träffa alla nyanlända. De besitter en stor kompetens, som tyvärr inte nyttjas av samhället. Vi hoppas kunna göra något åt det - genom att samarbeta med andra eller att starta någon utbildningsverksamhet i egen regi, säger Tom Persson.

För två veckor sedan vägrade en grupp flyktingar som bussats upp från Migrationsverkets ankomstenhet i Märsta att lämna bussen vid målet i Fredriksberg. Detta i protest mot själva flytten och boendeförhållandena vid Utslussen.

Läs mer: Raafats flykt från Syrien till Rättvik tog två år

– Det är inte ett av de två asylboenden jag är med och driver i Fredriksberg. Generellt och överlag kan man dock säga att situationen och missförståenden har rett ut sig under den senaste veckan. Alla är lugna och fokuserade på att göra det bästa av situationen, säger han.

I veckan gav Migrationsverket tillstånd till nya asylboenden i länet. Bland annat i Säfsen i Fredriksberg med 122 platser, Leksands strand i Leksand med 80 platser, Andria-Huset i Malung med 140 platser, Nås i Vansbro med 120 platser och Högbo i Falun med 155 asylplatser.

– Jag eller min kollega har inga nya boenden på gång i Dalarna. Däremot ett i Örebro. Vi vill nu satsa på att etablera de verksamheter vi har i Dalarna. Migrationsverket vädjar däremot om förtätning, alltså fler boendeplatser på våra befintliga boenden. Det håller vi på att kontrollera just nu. Samtidigt vill vi inte att det ska bli tätt och trångt. Vi vill driva boenden som upplevs som bra och schyssta. Flyktingarna ska ha det bra här efter allt det som de varit med om på sin flykt hit till Sverige, säger Tom Persson.

MER ATT LÄSA OM ASYLBOENDENA:

* Raafats flykt från Syrien till Rättvik tog två år

* Kostnaden för asylboendena i Dalarna hårt pressad

* Över 400 nyanlända har bosatt sig i Avesta i år

* Svårt att veta hur många nyanlända som finns i länet

* Bostadsbrist gör att Mora väljs bort

* Så säger Dalarnas riksdagsmän om flyktingkatastrofen

Annons