Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolgfors avgår utan att ge svar

Spekulationerna om den egentliga orsaken till försvarsminister Sten Tolgfors (M) avgång som försvarsminister kommer att leva vidare så länge inte alla kort om saudiaffären ligger på bordet. De skäl som Tolgfors framförde i samband med torsdagsförmiddagens pressinformation är i och för sig fullt respektabla. De skulle till och med ses som trovärdiga om det inte vore för att vi fortfarande inte vet i vilken utsträckning försvarsministern och regeringen var involverad i den planerade vapenfabriken.

Misstanken om att främsta skälet till Tolgfors avhopp står att finna i resultatet av de kommande undersökningar som JK, åklagare och konstitutionsutskottet ska genomföra, kommer därför att bestå. Det går inte heller att befria sig från misstanken att det ligger taktik bakom det plötsliga avhoppet. Om statsministern och försvarsministern redan nu inser vad den officiella granskningen leder till, utsätts regeringen som helhet för en mindre belastning om försvarsministern redan har beviljats avsked när den allmänna domen faller.

Om det är som Sten Tolgfors själv deklarerat, att han redan i höstas aviserat sin avgångsönskan för statsministern, är det förstås trist att beslutet skulle forceras på grund av saudiaffären. Onekligen har Tolgfors gjort ett gott jobb sedan han fick ta över posten som försvarsminister när hans företräde, Mikael Odenberg, inte ville acceptera alliansens ekonomiska åtstramningar i försvaret, utan avgick bara ett år som försvarsminister.

Sten Tolgfors har fixat ekonomin, omorganiserat i försvaret utan att behöva lägga ned förband. Dessutom satsat på svensk internationell närvaro. Det är inget dåligt facitför en så komplicerad verksamhet som det svenska försvaret.

Nu riskerar omdömet om insatsen att omvärderas i efterhand, om det visar sig att han inte hållit sig till sanningen eller försökt skylla misshanteringen av saudiaffären på FOI eller andra inblandade.