Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog fyra guld

I helgen hölls Inlines SM i Karlstad. För Ahmad Haidari var det inte bara hans första tracktävling, det var första gången han provade att åka rundbana överhuvudtaget. Trots det tog 16-åringen från Hedemora guld i samtliga distanser för juniorer.

Guldmedaljören Ahmad Haidari började åka inlines för lite mer än ett år sen.

– Innan hade jag sett jämnåriga åka i Iran och också velat vara med, men då hade jag inte möjlighet att skaffa utrustningen, berättar Ahmad.

När Ahmad senare fick tag på ett par inlines började han lära sig själv att åka.

– Första gången jag testade var det i nedförsbacke. Jag ramlade så klart massor, men sen gick det bättre och bättre.

För fem månader sen kom Ahmad till Sverige och bor nu på Boneva, ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Hedemora. Intresset för inlines hade han med sig, och efter bara en månad i landet hade han börjat träna i faluklubben Dala Active Skaters.

– Jag fick hjälp av min kontaktperson att hitta klubben i Falun. Människorna där har lärt mig jättemycket de senaste månaderna, det är mycket nytt som jag inte kunde innan.

Förra helgen var det dags för Ahmads första tävling – SM. På fredagen fick han för första gången prova att åka på track (en speciell ovalbana för inlines som är 200 meter lång med doserade kurvor).

– Det var mycket stress och kändes nervöst. Men jag ville ändå göra mitt bästa.

På lördagen körde Ahmad sin första tracktävling, 300 meter, på 33,44 sekunder och vann juniorklassen. Han fortsätter under helgen att vinna 500 meter, 5 km och till sist också 10 km.

– Det kändes bra. 10 km var svårast, alla som startade var så starka och jag vann med en ganska liten marginal.

När Ahmad inte tävlar tycker han om att åka inlines medan kompisarna cyklar.

– Kompisarna tyckte att det var kul att jag vann, de gratta och så. Men när de fick prova att åka en gång, så ville de inte testa någon mer gång.

– Jag gillar att åka inlines, det är kul. Det påminner mig om hur det kändes när jag såg andra åka, innan jag själv kunde.