Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog felbeslutom skatt

Kommunen måste ändra ett tidigare beslut. Skatten höjs med 23 öre.
Fast egentligen höjs den inte – i alla fall inte av kommunen. Fast landstinget höjer med 27 öre.

Annons

Det här med skattesatser är snårigt.

Bakgrunden är att alla kommuner skrivit ett avtal med landstinget om att ta över hemsjukvården vid årsskiftet. Prislappen sattes till 23 öre, som kommunerna får genom skatteväxling – den kommunala skattesatsen höjs, samtidigt som landstingsskatten minskar med lika mycket.

Men när kommunfullmäktige beslutade om skattesatsen i oktober missade man att lägga på de där 23 örena. Skattesatsen fastställdes till 22,49 kronor, precis som förra året.

– Det var otydligt vilken sats som var den korrekta att besluta, säger ekonomichefen Torstein Tysklind.

Nu får fullmäktige fatta ett nytt beslut i december, så skattesatsen blir 22,72 kronor. Tysklind betonar att kommunen inte bidragit till att höja skatten. Men genom skatteväxling får nu Gagnefs kommun cirka 5 miljoner som går till att sköta hemsjukvården.

Det som komplicerar bilden är att landstinget samtidigt höjer skatten med 50 öre, eller snarare 50 öre minus 23 öre, vilket blir 27 öre.