Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvskytte av varg kan aldrig accepteras

Visserligen är inte utredningen slutförd, men det mesta tyder på att en genetiskt viktig varghanne i Sälen har spårats och på ett eller annat sätt dödats. Om den skjutits eller dödats av skotrar är fortfarande en öppen fråga. Oavsett formerna för avlivningen är det ett oacceptabelt brott som även den mest inbitne varghatare borde ta avstånd från.

Inte bara för att det rör sig om en brottslig handling, utan lika mycket för att händelser av det här slaget enbart förstärker gränslinjen mellan vargens tillskyndare och avståndstagare. Den som olovligen jagar varg tar avstånd från fattade beslut i Sveriges riksdag och markerar därmed också ett förakt för demokratin.

Vargfrågan är kontroversiell. Men den blir inte mindre enkel att hantera för myndigheterna om det parallellt med en organiserad beskattning, som den skyddsjakt i Idre som länsstyrelsen på eget initiativ fattade beslut om i går, också ska satsas resurser på att jaga och utreda tjuvskytte på fridlysta rovdjur.

Länsstyrelsens fredagsinitiativ var för övrigt ett viktigt initiativ som svar på frågan om regeringsbeslutet om utökad skyddsjakt också fått förankring hon den myndighet som fått behörighet att besluta, nämligen länsstyrelsen.