Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvarna greps – och gick fria

Åkaren Niklas Brandt såg dieselstölden, följde efter tjuvarna och medverkade till att polisen kunde gripa dem.
Nu – några veckor senare – läggs förundersökningen ner och Niklas Brandt är upprörd:
– Myndigheterna sparar pengar och vi, företagare och privatpersoner, får ta kostnaderna och andra konsekvenser i form av ökad kriminalitet, dundrar han.

En natt för drygt två veckor sedan hade Niklas Brandt, som bor i Djurmo, just gått till sängs när han hörde en bil köra upp på en grusplan intill hans bostad.

– När jag och min fru tittade ut såg vi två personer slanga diesel ut min lastbil. Jag hann inte ut i tid för att stoppa dem, men hoppade i min bil och följde efter tjuvarna. Samtidigt ringde jag polisen och i Solbacka kunde en polispatrull stoppa och gripa tjuvarna.

Vid en husrannsakan i bilen hittade polisen en dunk med diesel.

– Tanken var nedsölad, liksom marken intill min lastbil, säger åkaren, som var övertygad om att händelsen skulle få ett rättsligt efterspel.

Men samma dag som han förhördes per telefon fick han besked om att förundersökningen lagts ner mot två av personerna i bilen. Förundersökningen mot den tredje personen, en man, skulle fortsätta.

Nu har Niklas fått besked om att även den är nedlagd.

– Motiveringen jag fått är att den misstänkte lämnat landet och troligen inte kommer tillbaka, berättar han.

Det här får åkaren att rasa:

– Det måste vara något grundläggande fel på ett rättsväsende som låter människor komma hit från andra länder och stjäla – utan att det beivras. Vilka signaler ger det, undrar Niklas Brandt, som betonar att han inte dömer alla utlänningar och inte tycker att rättsväsendet ska göra skillnad på utlänningar och svenskar.

Han har varit i kontakt med Åkeriföreningen, som vill ha över alla fakta i ärendet, men han vågar personligen inte tro att vare sig hans kritik eller Åkeriföreningens eventuella åtgärder kommer att leda till någon förändring.

– Det som pågår – och då menar jag både spontana och mer organiserade dieselstölder – är ett hot mot många åkares och skogsentreprenörers ekonomi. Den lilla ekonomiska marginal vi har stjäls och inte ens när vi hjälper polisen att gripa tjuvarna vidtas det några mer långtgående rättsliga åtgärder.

Han berättar att han under sitt första halvår som åkare blev bestulen på 800 liter diesel.

– Det var nära att knäcka mitt företag. Efter det som nu har hänt – även om det inte handlade om någon större stöld – har jag tappat tron på rättsväsendet. Är det fritt fram för människor från andra länder att komma hit och begå brott? Vilken bild av Sverige förmedlar släppta tjuvarna till kamraterna i sina hemländer? Och hur påverkar det den framtida kriminaliteten i Sverige?

Niklas Brandt säger att han känner vanmakt och att hans polisanmälan bara gett honom besvär, onödigt arbete.

– Om jag i framtiden tar en brottsling på bar gärning får jag noga överväga om jag överhuvudtaget ska kontakta polisen, säger han.