Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejer skötte ruljangsen på specialsträcka 4

Av cirka 90 startande i årets upplaga av LBC-ruschen i lördags var bara fem kvinnor. Desto fler kvinnor ställde upp som funktionärer, på specialsträcka 4 i Tisjölandet var det bara kvinnor. Något som uppskattades av de tävlande, de fick både korv och trevligt bemötande.

Annons

– Vi gick igenom på morgonen att oavsett vad som händer så ska vi vara trevliga, säger sträckchefen Marinett Svenningsson. Det visade sig vara ett bra recept, alla tyckte det var positivt med enbart kvinnliga funktionärer på startsträckan.

Strålande sol, snö och tystnad råder i Tisjölandet när DT möter tjejerna som står på specialsträcka fyra. Det är svårt att tro att snart kommer det att mullra av rallybilar. Då kommer två män i en Volvo som bryter tjejdominansen. Det är Jerry Bengtsson och hans kompanjon som kommit för att visa hur tidtagningsutrustningen fungerar. De har åkt 65 mil från Småland.

– Jag har byggt utrustningen själv, den är så avancerad att klubbarna inte klarar av att sätta upp den och kalibrera den. Lima är den klubb som är bäst på att sätta upp utrustningen. Jag gör finjusteringen, säger Jerry Bengtsson.

Lima MS ville förnya sig och göra något nytt, därför är Lima den första klubben i Sverige med endast kvinnliga funktionärer på en specialsträcka.

– Ledningen är nog mer nervösa än vi. Egentligen är det ju mer en tjejsyssla med administration och noggrannhet, berättar Marinett Svenningsson.

Helena Jansson har kört folkrace och de flesta av tjejerna har ställt upp som funktionärer i andra motorsporter. Den här dagen står hon vid starten, hon skickar iväg rallybilarna och kollar om de tjuvstartar. Hon tror inte att de tävlande bryr sig i vilket kön funktionärerna har.

– Chaufförerna är så fokuserade att dom inte bryr sig om det är en kvinna eller man, säger Helena Jansson.

Efter tävlingen kunde Marinett konstatera att det blev en lyckad satsning.

– Nästan alla vill vara med nästa år, allt var idealiskt säger en nöjd Marinett Svenningsson.