Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejer fick testa jobbet som brandman

Det har skett en trafikolycka inomhus. Utomhus är det vattenslangar och stegbil som gäller.
– Jag har alltid tyckt att brandmansyrket verkar spännande. Nu blir man jättesugen och peppad, säger Borlängebon Anna Bennström som deltog på räddningstjänstens prova-på-dag för tjejer.

Annons

På lördagen arrangerade Räddningstjänsten Dala Mitt en prova-på-dag för tjejer på brandstationen i Borlänge. Dagen var fullbokad och de 16 deltagarna fick prova flera olika moment som brandmännen utsätts för i sitt arbete.

Tjejerna skulle bland annat utföra en kall rökdykning där de sökte av ett område med full rökdyksmundering. Ute på gården fick de klättra upp i en stegbil samt prova hur det är att hålla i en vattenslang med fullt tryck.

– Man får aldrig uppleva det om man står och ser på. Det är kul att ha fått känna på det. Med rätt teknik så funkar det, förklarar Evelina Grankvist från Djurås efter att ha vält omkull en stor kon med hjälp av den kraftiga vattenstrålen.

Evelina pluggar till byggarbetsledare, men kan mycket väl tänka sig att även plugga till brandman.

– Det här är riktigt kul. Min pappa har varit deltidsbrandman så det här är ett bra tillfälle att få prova, säger hon och går vidare mot "trafikolyckan" inomhus.

Vid den söndertrasade bilen får tjejerna instruktioner om hur man gör om någon klämts fast. Saxar och andra klippverktyg i olika storlekar ligger redo.

Plötsligt sprakar det till i stationens radio och larmet går på riktigt. Några av brandmännen rycker ut till en krock.

– Jag hade velat följa med, säger Borlängebon Anna Bennström och följer den högljudda bilen med blåa sirener med blicken.

Anna har bland annat jobbat som skidlärare i Åre och har alltid tyckt att brandmansyrket verkar spännande.

– Jag har alltid imponerats av räddningstjänsten i backen när det har hänt olyckor. Jag kan mycket väl tänka mig att bli deltidsbrandman. Jag söker ett arbete där man får vara aktiv och röra på sig, säger Anna som fick nöja sig med att gå tillbaka till den fiktiva trafikolyckan inne på brandstationen.

För att bli brandman och få fortsätta i yrket måste man regelbundet klara ett rullbandstest. Det innebär att man efter en uppvärmning ska gå med full utrustning i sex minuter med 24 kilo på ryggen i åtta graders lutning.

– Nej, jag orkar inte mer, säger Ann Roxström från Säter efter att ha gått drygt halva tiden.

– Man har en del att träna på, men det är kul att se vad som krävs, säger hon.

Deltagarna verkade uppskatta arrangemanget.

– Det är bra att det bara är för tjejer, då ligger man lite på samma nivå, säger Evelina Grankvist.

Räddningstjänsten Dala Mitt planerar att ha fler liknande träffar. Nästa gång kommer man dock att ha en dag där både killar och tjejer kan delta.