Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänar miljoner på asylboendet: "Förstår att det sticker i ögonen på folk"

Enligt en artikel i Dagens samhälle är FLT El och bygg, som driver asylboendet vid Åsen i Avesta, det tredje mest lönsamma i landet.
En sanning med modifikation, enligt Fredrik Löfqvist.
– Procentsatsen slår ungefär likadant för alla bolag, säger han.

Dagens samhälle sammanställde vinsten före skatt och räntor i procent av omsättningen bland de 30 största bolagen i Migrationsverkets upphandlingar under 2015. I procentsatsen kunde också resultat från andra verksamheter ingå.

Dagens samhälle skriver att FLT El och bygg haft 41 procent i vinst, tredje störst vinstmarginal i landet efter HK Partners, 48, och Nordic Humanitarian, 44.

– Jag har ingen aning om varifrån de fått uppgifterna, men det är aldrig bra att tjäna pengar när man håller på med det vi gör, säger Fredrik Löfqvist som äger bolaget.

– Alla asylboenden behöver göra vinst, för jag känner inte till någon annan myndighet som har de villkor som Migrationsverket har. De kan från en dag till en annan säga upp avtalet med omedelbar verkan utan att bolaget som driver asylboendet får en krona i ersättning. Bolaget behöver kunna leva vidare när den dagen kommer.

Fredrik Löfqvist tycker också att det saknas en bild av verksamhetens omfattning i den typen av artiklar som bara tittar på vinstprocenten.

– Vi äger lägenheter och har andra projekt inom bolaget som genererar den största delen av vinsten. Den vinst vi gör på asylboendet går till att göra asylboendet bättre. Vi har redan Dalarnas bästa boende, tack vare att vi har hållit på längst så är det enklare att planera. Vi håller på och rustar och förbättrar lokalerna för boendet, jag vet ingen annan som gör det.

– Att lägga pengar på undervisning i svenska språket har blivit modernt. Det har vi satsat vinstpengar på i fyra år.

– Att bara titta på siffrorna så som de presenteras är direkt felaktigt, jag förstår att det sticker i ögonen på folk, säger Löfqvist.

Han är också kritisk till hur de större aktörerna på marknaden agerar.

– Tittar man på Attendo eller Bert Karlssons verksamheter så håller de på och flyttar runt pengar mellan sina bolag, vilket det har varit mycket skriverier om. De tjänar mycket mer på sina asylboenden än vad vi gör.

Vilka är era största utmaningar just nu?

– Det är osäkerheten, att vi inte vet när det tar slut på flyktingströmmen. Det är olika bud hela tiden. För en månad sedan var det tal om att vårt boende skulle läggas ner, så kom en förlängning från Migrationsverket. Att det kommer bli ett slut vet vi, men inte när.

FLT El och Bygg AB gjorde, enligt allabolag.se, en vinst, resultat efter finansnetto, 2013 på 4,4 miljoner kronor, 2014 och 2015 på 8,9 miljoner årligen, totalt 22,2 miljoner kronor. Vinstmarginalen var de tre senaste åren 30,89, 44,73 respektive 41,97 procent. Det avser bolagets hela verksamhet.

– Vi behöver den vinsten för att göra om verksamheten när asylboendet försvinner, avslutar Fredrik Löfqvist.