Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänade på att överklaga

En kvinna på Sollerön har tjänat drygt fyra tusen kronor på att överklaga ett beslut om fyrdubblad byggnadsavgift som byggnadsnämnden fattade i september 2010. Mark- och miljödomstolen sänker avgiften till 2 090 kronor.

Kvinnan sökte och fick byggnadslov för ett uterum. Hon lät en snickare sätta upp stolparna och snedtaket innan hon fått byggnadslovet. Kvinnan har förklarat att hon trodde att det var okey att påbörja bygget. Det var inte okey konstaterade byggnadsnämnden som tog fasta på plan- och bygglagen som fastslår att om någon bygger utan lov ska en avgift på fyra gånger byggnadsavgiften tas ut. I det här fallet blev det 6 272 kronor.

Om överträdelsen är ringa kan beloppet sänkas eller tas bort helt och hållet, står det också i lagen.

Kvinnan tyckte att det var fråga om en liten överträdelse så hon överklagade till Länsstyrelsen som räknade på takytan och sänkte avgiften till 4 180 kronor. Kvinnan nöjde sig inte med detta utan överklagade vidare till Mark- och miljödomstolen som fastslår att det inte var en ringa överträdelse och därmed skulle inte avgiften sänkas av den anledningen. Domstolen sänkte ändå byggnadsavgiften och motiverade detta med att kvinnan inte blivit upplyst om att hon kunde riva skärmtaket och på så sätt slippa straffavgiften.