Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tittarsiffrornas okrönte kung

/
  • Kalle Moraeus har blivit tittarsiffrornas okrönte kung. Hans eget program som spelas in i Orsa, Moraeus med mera, fick i höstas Kristallen-priset som årets underhållningsprogram.
  • Nästan 3,5 miljoner tittare såg Kalle Anka på julafton 2011, när Kalle Moraeus var julvärd.

Kalle Anka på julafton, Melodifestivalen, På spåret, Så ska det låta, Allsång på Skansen, Körslaget och Moraeus med mera.
Detta skulle kunna vara en uppräkning på de program som de senaste åren dragit flest tv-tittare.
Men det finns en annan gemensam nämnare: Kalle Moraeus från Orsa.

Annons

När jag börjar kika på vilka tv-program som Kalle Moraeus varit med i, går det bara några minuter innan jag kommer fram till: Otroligt, detta måste vara tittarsiffrornas okrönte kung!

– Jo, det har ju blivit en del populära tv-program de senaste åren, säger Kalle.

Som debuterade i tv 1972 i programmet Musik från fäbodvallen med Orsa spelmanslag.

Sedan dess har det hänt otroligt mycket på tv-fronten för Kalle Moraeus. För att ta några exempel:

* 2011 var han SVT:s julvärd, där programmet Kalle Anka och hans vänner lockade 3 495 000 tittare.

* Han har varit med i Melodifestivalen två gånger 2010, först i en deltävling och sedan i andra chansen.

* Tillsammans med Py Bäckman tävlade han i På spåret 2011.

* Han var med en handfull gånger i Så ska det låta.

* Han vann Körslaget 2010 med Team Moraeus.

* Han har vid flera tillfällen varit med i Allsång på Skansen.

Och framför allt: Han fick 2011 ett eget tv-program, Moraeus med mera, som direkt lockade 1,3 miljoner tittare och genast fick en uppföljning 2012.

Är det nervöst att veta att så många tittar på dig?

– Nu för tiden har jag blivit lite mer nervös. Förr förstod jag inte riktigt vad det innebar när någon sa att det programmet du var med i lockade över en miljon tittare. Jaha, det var väl kul, tänkte jag. Men nu har jag fattat att det är oerhört viktigt i tv-branschen med tittarsiffror och att programmen får bra ratings. Lite tråkigt, tycker jag, att det är så enorm fokus på det. Men så är det.

Som julvärd då, var du nervös då?

– Ja, jag var otroligt nervös innan. Jag har nog aldrig varit med om något värre i livet. Jag är ju en amatör i tv-världen, eftersom jag inte är stöpt i den världen på det viset. Jag hade en massa tvångstankar, som till exempel att jag kanske spyr i tv. Men det gick ju bra.

– Som musiker är jag van vid att vara nervös inför spelningar. Att inför stora spelningar vara nervös, känna den där känslan i magen, det gillar jag på något sätt. Det är nog för att man är tävlingsmänniska.

Är Moraeus med mera din största tv-upplevelse?

– Naturligtvis är det något speciellt att få göra ett eget program, som har dragit så många tittare. En annan stor tv-upplevelse var när vi i Orsa spelmän tillsammans med Benny Andersson var med i Jakobs stege i slutet av 1980-talet. Det var riktigt häftigt. Jag saknar Jakob Dahlin oerhört mycket som person. Som jag ser det var han kanske den sista stora tv-människan i det skrået i Sverige.

Det har precis blivit klart att det blir ännu en ny säsong av Moraeus med mera, ett program som haft mycket bra tittarsiffror och som i höstas fick priset Kristallen för 2012 års bästa underhållningsprogram.

– Programmet sänds i höst, men inspelningarna drar i gång i juni, så förberedelser måste snart dra i gång, säger Kalle.

Inspelningen av 2013 års program sker under följande dagar: 4-5 juni, 7-9 juni samt 14-16 juni. Vilka artisterna blir är ännu inte klart.

Kalle Moraeus är tv-aktuell redan om en vecka, onsdagen den 20 februari, då han är programledare för Grammisgalan i SVT.

– Snart är det dags att krypa in i tv-bubblan igen. Det är grejer på gång hela tiden som stör skidåkningen, säger Kalle, och skrattar.

Annons