Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tioåring fick dödshot i mobilen

Din mamma kommer att dö om du inte skickare detta vidare inom en kvart.
De orden möttes en tioårig flicka av när hon slog på sin mobiltelefon på morgonen.
– Det är hemskt. Vem skickar sådant till en tioåring, säger hennes pappa.

Det var på torsdagsmorgonen som flickan hittade ett ovälkommet sms-meddelande i sin mobiltelefon.

"Din mamma kommer att dö 2019 om du inte skickar detta vidare till tio personer inom femton minuter. Om du inte gör det ligger hon bredvid dig i din säng". Meddelandet följdes av ett smiley-tecken och kom från ett nummer som ingen i familjen kände igen.

– Min dotter kom ner och sa "pappa, vilket konstigt sms jag har fått". När jag såg ordet dö i hennes mobil stelnade jag till helt, säger pappan.

Han berättar att dottern trots omständigheterna var rätt lugn, men samtidigt bekymrad över varför någon skickar sådant elakt till henne.

– Jag och hennes mamma tycker att det här är hemskt otäckt och har pratat mycket vad vi ska göra. Vi har förklarat för vår dotter att det är bara tomma hot och ett kedjebrev och att hon ska försöka att inte bry sig om det, berättar pappan.

Föräldrarna känner att det är viktigt att det som hänt kommer ut för att uppmärksamma andra föräldrar och barn.

– Just att det vänder sig till så pass små barn är otäckt. Många kan ju bli rädda och inte våga göra annat än att skicka vidare meddelandet, säger pappan.

Föräldrarna funderar nu på om de ska kontakta polisen.

– Anmäla vill vi nog kanske inte göra. Den som skickat till vår dotter har ju råkat ut för samma sak själv. Däremot vill jag gärna ha råd av polisen hur man som förälder ska hantera sådana här "kedjebrev", säger han.

Utredningsledare Jan Barck hos Borlängepolisen känner inte till att det just nu är hotfulla kedjebrev via sms till barn i omlopp i Borlänge.

– Det här låter vedervärdigt. Men än har vi inte fått någon anmälan till oss, säger han.

Han uppmanar alla som får ett sådant här hotfullt "kedjebrev" att direkt klicka bort det.

– Det finns ingen substans i hoten och man ska absolut inte skicka något vidare. Det är bara att ta bort det direkt, säger Jan Barck.

Om det är någon som känner att de vill polisanmäla så ska de självfallet göra det, menar han.

– Ofta är tyvärr sådant här svårt för oss att utreda. Det här kan vara i hur många led som helst. Men naturligtvis bedömer vi det utredningsmässigt från fall till fall, säger han.

Vad det kan bli för brottsrubricering om man får in en anmälan om hotfulla kedjebrev via mobilen finns inget direkt svar på.

– Vi måste ju se meddelandet för att kunna göra en bedömning. Och ofta är ju den som skickat meddelandet också utsatt för samma sak, säger Jan Barck som menar att tyvärr är det här en av IT-världens baksidor.