Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio års väntan är över – nu muddras KasttjärnTV+TEXT

Många Ludvikabor har väntat på att kommunen ska snygga upp vid och i Kasttjärn. I vintras klipptes en hel del vass och buskage bort och på måndagen började man muddra vid strandkanterna.

– Vad vi gör nu är att gräva en provgrop. Massorna kommer att läggas på land och sedan får vi se hur mycket vatten som följer med och vad massorna väger och hur mycket det kommer att sjunka ihop, säger Marie Persson, grönytesstrateg vid kommunen.

Hon räknar med att arbetena kommer i gång på allvar inom ett par veckor och det är rejält med massor som ska grävas upp ur tjärnen.

– Man ska gräva ungefär en halv meter djupt och med en bredd från en eller ett par meter upp till tio, tolv meter, upplyser Persson. Om massorna sedan ska transporteras till Björnhyttans sopstation eller annan deponi är ännu inte bestämt, men Persson hoppas att massorna kan fraktas undan innan vintern är här på allvar.

Jobbet utförs av personal från AEB där Tony Eriksson skötte spakarna i grävskopan vid arbetena på måndagen.

– Jag skulle tro att vi kommer att ha jobb med detta i tre, fyra veckor. Det hör inte till vanligheterna att vi får utföra muddringsjobb i centrala Ludvika, konstaterar Thomas Blomberg, vd vid AEB och som på plats följde de inledande arbetena.

Senast det genomfördes muddringsarbeten var 2006 och sedan dess har tjärnen successivt vuxit igen allt mer. Marie Persson beräknar att arbetena kommer att kosta uppåt 200 000 kronor, kanske något mer.

Hon har förståelse för att arbetena varit efterlängtade av många.

– Ja, det är många som vill kunna njuta av en fin vattenspegel, säger grönytesstrategen och tillägger att upp till två tredjedelar av tjärnens strandkanter kommer att beröras av grävningarna i år.

– Men vi gör ju detta även för fåglarnas skull. Nu kommer det att bli svårare för rovdjur som rävar och katter att ta sig ut till fåglarnas häckningsplatser och ta ägg och ungar.