Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tintin fredad i Ludvika

Bibliotekspersonalen avlivar rykte som spreds på twitter.
Ryktet orsakade irritation och heta känslor.

– En upprörd ung kille ringde till oss i morse och undrade om vi tagit bort Tintin. Men det har vi inte, betonar Maria Morén, samordnare på biblioteket i Gallerian.

För NLT visar hon tiotalet olika Tintinböcker, prydligt uppställda i hyllan.

– Numera är det inte så ofta Tintinalbumen lånas ut, noterar hon.

Bibliotekarien Kärstin van Bruggen understryker att man aldrig haft en tanke på att ta bort de, åtminstone förr, så populära albumen.

– Vi ska inte syssla med censur, det vore urlöjligt. Vi står för demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet.

Debatten om Tintinböckerna och deras eventuella innehåll av främlingsfientlighet och rasism blossade upp på tisdagsmorgonen.

Detta efter att Dagens Nyheter avslöjat att Behrang Miri på Kulturhusets bibliotek Tiotretton i Stockholm hade beslutat att ta bort Tintinböckerna.

Miri konstaterade att i Tintinböckerna framställs afrikaner som lite dumma, araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor.

Miri omtalade för Dagens Nyheter att han bett sin personal att undersöka om det finns flera böcker i hyllorna som inte borde stå där. Böcker med bland annat homofobiskt eller utlänningsfientligt innehåll.

Beslutet att plocka bort Tintin vållade en hel del uppståndelse. Kritiken blev av den omfattningen att Miris chefer tvingades gå ut och meddela att beslutet omprövats. Miri för sin del förklarade i ett pressmeddelande att "jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur".

Omsvängningen i Kulturhuset välkomnas av Kärstin van Bruggen i Ludvika.

– Han hade väl drabbats av moralpanik. Skulle vi ta bort böcker av de här skälen så fick vi gå igenom all klassisk litteratur om indianer och zigenare. Böckerna speglar den tidens värderingar och de blir kvar hos oss.