Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsrätt satsar på bättre bemötande

Domstolarna satsar på bättre bemötande och ska nu börja intervjua brottsoffer, tilltalade, vittnen och andra som tvingas delta i förhandlingar.
– Man har rätt till ett bra bemötande här. Det är lätt att man blir hemmablind och vi vill se hur folk upplever oss, säger rådman Katarina Lindström.

Rådman Katarina Lindström och lagman Lars-Erik Bergström vid Falu tingsrätt säger att man nu kommer att inleda en brukarundersökning i syfte att förbättra bemötandet gentemot de som kallas till domstolen.

– De personer som kommer hit ska ha goda förutsättningar att lämna sina berättelser på ett avslappnat vis. Känner man sig stressad eller rädd kan vi få ett sämre underlag för domen, säger Katarina Lindström.

– Det är svårt att bedöma sig själv och det är lätt att man blir hemmablind. Jag tror att vi kan lära oss mycket. Vi har även tagit hjälp av språkvårdare för att se så vi skriver begripligt och höra om vi kan förändra oss.

Med början nästan vecka kommer man därför att börja intervjua personer som varit med i förhandlingar. Vittnen, tilltalade, parter i tvistemål, målsäganden eller andra för att höra hur de upplevt situationen och den kedja som lett dem fram dit. Från kallelse till dom.

– För den tilltalade är också domen en viktig del i bemötandet. Den kan vara alldeles korrekt och rättvis men skriven på ett sätt som gör att man känner sig felbehandlad. Medan en dom som är skriven på ett bra sätt kan upplevas som rättvis också för den dömde, även om den är hård, säger lagman Lars-Erik Bergström

– Men intervjuerna sker frivilligt och vi kommer inte att fråga personerna som medverkar vilka de är. Jag ska också tillägga att vi inte har några indikationer på att det är dåligt i dag. Jag tror att vi har ett gott bemötande, men det vet vi inte och därför gör vi det här.