Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ting mot busschaufför ställdes in

En busschaufför som enligt åklagaren antecknat felaktiga uppgifter på färdskrivaren ställdes inför Mora tingsrätt i onsdags, åtalad för urkundsförfalskning. Mannen menade att det fanns troliga orsaker till att det blivit fel. Då åklagaren ville utreda detta ytterligare ställdes tinget in.

Mannen körde buss till Stockholm. Åklagaren hävdar att han vid 13 tillfällen i september och oktober 2009 skrev ner fel mätarställning från färdskrivaren. För detta och för att livsmedel sålts på bussarna, utan tillstånd, ville åklagaren att tingsrätten skulle döma bussbolaget att betala en företagsbot på 25 000 kronor.

Mannen erkände att det blivit fel i hanteringen, något som han menade berodde på slarv under tidspress. Att bussen körts längre sträckor än vad som noterats på färdskrivarkortet kunde enligt mannen bero på att han tog ur kortet då han kom till Stockholm och sedan kunde bussen stå till förfogande för andra bussbolag.

– Nu var det inte så många gånger som det hände, jag minns knappt någon gång, sa han. En annan förklaring kunde vara att han skrivit slarvigt så det var svårt att tyda hans siffror eller att bussen varit inlämnad på verkstad i Stockholm och att verkstaden provkört bussen.

– Då jag kom hem och skrev av mätarställningen kan jag ha läst fel på några siffror.

Åklagaren som tyckte att mannens förklaring kunde ha bäring vill utreda ärendet noggrannare innan hon driver det vidare.