Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timslånga köer utanför Experts butiker

DALARNA Hundratals personer stod i kö utanför Experts butiker i Dalarna på fredagsförmiddagen. I Borlänge bevakade polis konkursrean. I Rättvik blev utförsäljningen tre timmar försenad i väntan på vakter.

Klockan tio nu på fredagsmorgonen startade samtliga konkursdrabbade Expertbutiker i landet sin utförsäljning. I Dalarna väntade hundratals personer utanför Experts butiker i Falun, Borlänge, Mora, Rättvik och Hedemora.

Vid butiken i Borlänge sträckte sig kön i en lång u-sväng. Längst fram vid dörren stod kusinerna Tomas och Jonas Forsbäck.

I tre timmar, sedan klockan sju, har de köat för att få chans att fynda.

– Jag är inte ute efter något särskilt, utan är bara nyfiken och ska in och titta lite, säger Tomas.

När dörrarna öppnades prick klockan tio blev det nästan lite tumultartat då många människor försökte tränga sig in från sidan.

Något som polis på plats snabbt styrde upp.

– Ingen åker in på en räkmacka, kön börjar där borta ingen annan stans, uppmanade en polisman folksamlingen.

På gågatan i Mora bevakade väktare ingången till Experts butik.

Butiken fylldes så snabbt med kunder att vakterna fick sätta stopp och sedan släppa in nya kunder allt eftersom de som redan handlat gick ut.

Då klockan var kvart över tio väntade en 60 meter lång kö i flera led och bland de sista i kön stod Jenny Sjökvist.

– Sambon ska ha en TV och så blir det kanske några julklappar. Det beror på vad som finns kvar, sa Jenny. Hon läser på distans till sjuksköterska och hade därför möjlighet att gå ifrån och köa.

– Har vi inte snart rört oss fram mot Waynes går jag hem, förklarade Jenny.
Kön rörde sig dock sakta framåt men det tog drygt en timme för Jenny att komma in i butiken. Där kunde hon konstatera att de TV apparater som fanns kvar inte var tillräckligt stora men hon köpte i alla fall någonting, en handdammsugare.

– Den är behändig då man har hund.

Jenny tyckte att det var lite kallt att vänta i kön men det var ändå rätt bra stämning där.

– Ingen klagade, säger hon.

Även i Falun köade hundratals personer utanför Experts butikpå Brittsarvet. Väktare bevakade ingången och släppte in kunderna allt eftersom. Ännu  vid 13-tiden på eftermiddagen var kön utanför butiken mycket lång.

Tauno Råbacka från Danholn utanför Falun hade väntat i tre timmar och stod tvåa i kön innan öppningen. Han var på jakt efter en ny tv och bioanläggning.

Efter ungefär femton minuter i butiken mötte han den omkring 100 meter långa kön när han med ett stort leende vandrade ut med sin nya led-tv och bioanläggning.

– Nu ska jag lämna grejerna hemma innan jag åker till Härjedalen och fortsätter älgjakten, säger Tauno Råbacka.

I Rättvik blev väntan på utförsäljningen lång. Kunderna köade utanför butiken innan kl 11, men inte förrän vid tvåtiden på eftermiddagen öppnade butiken.

– Jag tycker det är dåligt mot gamla trogna kunder, tyckte en kund i kön som i första hand var ute efter en mobiltelefon.

Klockan blev närmare 14.00 innan dörrarna öppnades. Känslan av lättnad spreds sig bland 25-talet personer som fortfarande köade. Vissa smått irriterade medan andra tog det lugnare. Något kaos, som på en del andra plaster med Expert-rea blev det dock inte i Rättvik.

Ett par vakter hade hämtats från Borlänge. Allt för ordningens skull. Det var sannolikt förklaringen till den nästan tre timmar försenade reastarten.

En vakt kontrollerade ordningen inne i butiken och en utanför. Tio personer åt gången släpptes in där fyra expediter fanns på plats för att hjälpa till och ta betalt.