Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillverkning av falukorv i Falun hotas

Från och med i höst vill Melkers flytta det mesta av tillverkningen till Sävsjö.
34 av företagets 47 anställda varslas.

Nu kan det vara slut med Falukorv från Falun

– Vi har inlett förhandlingar att från och med hösten lägga merparten av vår korvtillverkning i Sävsjö, säger vd Pär Olof Olsson.
Än är det dock inte avgjort om all tillverkning kommer att flyttas.
– Det utesluter inte att vi kan ha falukorvstillverkning i Falun kvar. Det får vi se när vi kommer lite längre fram i processen, säger Pär Olof Olsson.
Melkers har tillverkat falukorv i Falun sedan slutet på 1800-talet. Företaget är i dag den enda tillverkaren av falukorv som är kvar i Falun
Enligt förslaget kommer så kallade oblandade charkuterier som fäbodskinka, rökt kalkonbröst, julskinka med mera fortsättningsvis tillverkas i Falun.
34 av företagets 47 anställda varslas när korvtillverkningen flyttas till Sävsjö.
Enligt Pär Olof Olsson är det dåligt kapacitetsutnyttjande i båda fabrikerna parat med ökade investeringsbehov som gör att de inte kan investera i båda fabrikerna.
– En flytt till Falun skulle innebära investeringar på 15 miljoner kronor att jämföra med ett investeringsbehov på en miljon kronor när vi nu, enligt vårt förslag, flyttar merparten av verksamheten till Sävsjö, säger Olsson.
Han konstaterar att den föreslagna åtgärden kommer att innebära att koncernen får ett positivt ekonomiskt resultat 2014 efter flera år av förluster.
– Vad vi gör är att vi ytterligare försöker effektivisera de här två verksamheterna där vi renodlar mycket mer för att sedan ta ett nytt tag igen, säger Pär Olof Olsson.