Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans mot framtiden

Tillsammans mot framtiden är temat för årets Företagsmässa i Malung. Och det var också frågeställningen för en dialog om hur Västerdalarna ska möta framtiden.

De som deltog i diskussionen var företagarna Anders Sessler, Sälen, Börs Erik Eriksson, Malung, Per-Erik Andersson, Äppelbo och Rickard Lyko, Vansbro, kommunalråden Kurt Podgorski och Per-Anders Westhed, samt näringslivscheferna Maggie Grundén, Malung-Sälen, och Oskar Lundberg, Vansbro. Dialogen leddes av Christer Gruhs, politisk redaktör vid Dalarnas Tidningar.

Deltagande företagare tyckte i stora drag att de kunde jobba i ett gott företagsklimat. Det finns fördelar med att vara företagare i landsbygden, men att det kan vara svårt att rekrytera utbildad arbetskraft.

Och det kan bli ännu svårare framöver med arbetskraftbrist, om inte befolkningsutvecklingen vänder.

Kommunalråden var inne på att två små kommuner tvingas att samverka i större omfattning, för att kunna göra sina röster hörda till exempel i sina krav på infrastruktursatsningar.

Kommunsammanslagning är inte aktuell, men om Podgorski, Malung, och Westhed, Vansbro, får råda så kommer kommunerna ganska snart att ha en gymnasieskola med gemensam organisation, om den ska kunna överleva.

Westhed konstaterade att Vansbros näringsliv är inne i en mycket positiv fas och att det går åt rätt håll nu.

Podgorski konstaterade att Malung-Sälen har en låg arbetslöshet och flygfältsplanerna i Sälen kan bli ett nytt språng i utvecklingen.

Näringslivscheferna pekade på vikten av samarbete och samverkan både över kommungränsen och mellan kommuner-näringsliv.

Företagsmässan i Malung har samlat cirka 150 utställare i den nya utställningshallen, som gjorts i ordning i Rosengrens industrifastighet. Mässan lockar flera tusen besökare.

– Imponerade, både när det gäller utställare och besökare, konstaterade Per-Anders Westhed och funderade på att de två grannkommunerna kanske borde göra gemensam sak och turas om med att ordna företagsmässor.

Årets mässa i Malung invigdes av Företagarnas vd Elisabeth Tandh Ringqvist som talade direkt via länk från Stockholm.

Mässan avslutas i dag lördag.