Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillfällig boplats i skogen blev soptipp med kvarglömda saker

När de tillfälliga bosättarna lämnade Grycksbo i september lämnade de kvar mängder av skräp.
Avfallet har nu legat flera veckor ute i naturen.
– Hemskt att ingen tar ansvar för det som händer ute våra skogar, säger Olle Hedén.

Bröderna Lars och Olle Hedén i Grycksbo tillbringar mycket tid i skogen. Lars Hedén beskriver det som en avkoppling att gå i naturen och plocka bär eller svamp. Men för två veckor sedan möttes han av en märklig syn när han var ute och promenerade i skogen inte långt från sin stuga. Där låg rakblad, kastruller, konservburkar, kläder, batterier och madrasser utspridda lite varstans.

– Det är för jävligt att det får gå till på det här viset. De som har åkt härifrån utan att ta reda på allt detta saknar respekt för både djur, natur och människorna här i trakten, säger Olle Hedén.

Bröderna Hedén är övertygade om att det är bärplockare från Europa som är ansvariga för nedskräpningen. De har pratat med en av männen som behövde hjälp med sin bil tidigare i höst. Några veckor senare hittade Lars Hedén flera bildäck bland skräpet som bärplockarna lämnat efter sig.

När DT besöker platsen ligger skräpet fortfarande kvar. Mellan träden hänger lakan och filtar på tvättlinor. Tallrikar, knivar och gafflar har slängts kring träden och i mossan ligger farligt avfall som batterier och gasolbehållare. En stor hög med kläder och skor står intill diket, däribland också en färgglad barnstrumpa.

– Det är helt oförståligt hur människor kan leva så här i skogen under fler veckor utan att någon har koll på vad som egentligen sker. För oss som bor här känns det inte alls bra, säger Olle Hedén.

– Man får känslan av att det inte rör sig om några professionella bärplockare med tanke på kläderna som de lämnat efter sig, säger Nils Danielsson, som är vän till bröderna och håller upp en kvarlämnad vit skinnloafer.

Bröderna Hedén är upprörda över skräpet som smutsar ner naturen och kan innebära en risk för djuren. De menar att friheten i den svenska naturen har utnyttjats av de som tjänar pengar på bärplockningen. Men mest är de oroliga för att mark- och husägare ska börja nagga på allemansrätten när människor inte tar sitt ansvar.

– De som äger marken tål väl inte hur mycket överträdelser som helst. Förr eller senare kommer de försöka göra det svårare för folk att besöka skogen. Vi vanliga skogsentusiaster får betala för att ingen tar tag i problemet med den oseriösa bärindustrin, säger Olle Hedén.