Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka till början av rallykarriären

Från Sunnansjö kommer Peter Sjögren och Peter Johansson att delta i årets Midnattssolsrally. Rallytävlingen körs med äldre rallybilar och är för de båda en återgång till rötterna.
– Det är gubbdagis men när det är tävling; då kommer hornen fram, säger Peter Sjögren.

Annons

Midnattssolsrallyt kördes på 50- och 60-talet och återupptogs på 2006. Det är tävling där bilarna inte får vara yngre än årsmodell -81.

– Det blir lite som komma tillbaka dit allting började. Det var med sådana här bilar man började köra rally, säger Peter Sjögren.

Peter Sjögren kör och Peter Johansson läser noter som beskriver hur vägen ser ut.

– Han är min dirigent och jag ska spela med. Det är en otrolig känsla när det fungerar. Till exempel vid ett backkrön där man inte ser vad som kommer efter, och Peter ger information så man kan gasa på in i backen och få fart efteråt, säger Peter Sjögren.

De två har åkt tillsammans förut på 90-talet. Sunnansjö hade under 80- och 90-talet en stor andel motorsportintresserade som tävlade.

– Runt Bysjön fanns det säkert 15 till 20 bilar på den tiden. Nu är det väldigt få kvar, säger Peter Johansson.

En anledning är att motorsport har blivit dyrare är de regler som tillkommit berättar de båda. Även prisuppgången på drivmedel kostar. De båda har på omvägar återkommit till ungdomens passion.

Peter Sjögren tävlade intensivt hela 90-talet fram till 1997 och trappade därefter ner fram till år 2000. Anledningen var att jobben ökade och större delen av de senaste 12 åren har han spenderat i mellanöstern och Sydafrika på jobb åt olika ABB bolag.

– När jag flyttade hem för ett par år sedan kom suget tillbaka, säger Peter Sjögren.

– Det var många av oss som höll men när man får familj och barn att försörja så finns det mindre tid för rally, säger Peter Johansson.

De kan tänka sig att det finns en och annan ur det gamla gänget som är lite avundsjuk. För de båda finns en social bit utöver spänningen i tävling.

De båda kommer att delta i historiska klassen i Midnattssolsrallyt och kör i grupp 18 som är för bilar byggda mellan 1976 och 1981. De kör själva med en Opel Ascona B 79-årsmodell. I reglerna anges bland annat bilarna ska bestå av delar som var reglementsmässiga då de tillverkades. Det gör att det ibland blir en del jakt efter reservdelar.

Midnattssolsrallyt pågår mellan den 18 till 21 juli och bilarna utgår ifrån Västerås i år. Därifrån ska de åka till olika specialsträckor i Bergslagen, Roslagen och Sörmland. På torsdag körs sträckorna i Bergslagen: Hemshyttan och Jobsbo i Smedjebacken samt Bockhammar utanför Skinnskatteberg.

Förutom Peter och Peter så finns det flera åkare från trakten som deltar. Jan-Erik Eriksson från Ludvika deltar som kartläsare samt Bengt Jonsson från Söderbärke.