Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka till arbetslivet med hjälp av naturen

Vackra platser får stress att rinna av. Den insikten ligger till grund för en ny satsning där fler med ohälsa ska klara arbetslivet.
Elin, en av deltagarna, berättar att gruppen brutit hennes innesittande.
Ledare är Valbone Shala från Borlänge kommun och Hans-Olof Marcus, Skogsstyrelsen.

Han ser fjärilen i Vattenparken på mycket långt håll. Hans-Olof Marcus har blick för grön skönhet. Han talar om långsamma upplevelser.

– Tiden är annorlunda i skogen. En gammal ek kan till exempel ha sitt ursprung från tiden när Karl den tolfte krigade.

Tanken gör honom lugn. Men den krockar med arbetslivets förväntningar på snabba leveranser. Hans-Olof Marcus och Valbone Shala vet att människor upplever att de inte passar in och känner misslyckande, ofta på grund av ohälsa. Projektledarna har de identifierat cirka trehundra personer i Borlänge som är arbetslösa med funktionsnedsättning eller sjukdom och hänvisade till försörjningsstöd.

Valbone Shalas erfarenhet är att stödet inte alltid har fungerat. Hon har hört tjänstemän använda uttryck som "Vi har försökt allt".

Motstånd har alltid triggat henne att hitta nya vägar. Det blev början till hälsoprojektet som hon och Hans-Olof Marcus nu leder. De fick snabbt stöd av flera myndigheter genom samarbete i Finsam.

Idén är att ta naturen till hjälp mot spänningar och nå fram med nya insikter, förklarar Valbone Shala.

– När man sitter inomhus på kontor är stämningen speciell. Stressen blockerar. Men vackra platser öppnar upp människor.

Fem personer är med i den första omgången. De har bland annat klättrat upp på Djurmo klack, lyssnat på Styggforsens brus och plockat lingon i Rankhyttan. Hans-Olof Marcus och Valbone Shala satsar på en blandning i gruppen. Den består nu av kvinnor och män, unga och äldre, ursprung i flera länder. Varje träff har olika teman med information. Ibland åker ledarna runt och hämtar deltagarna.

– Hittills tycker vi att det har fungerat.

De berättar om människor som i storslagna vyer tar till sig råd, exempelvis om kost och motion. De två ledarna ser skratt mitt i nedstämdhet. Människor trotsar stark ångest och följer med, säger Valbone Shala.

– Det handlar om respekt och förståelse. Vi är ju inte sjukvårdspersonal. Alla har ju sina egna kontakter i vården. Vi kommer in som ett komplement.

Deltagarna tackar nej till att vara med i reportaget med namn och bild. Ohälsa är ingen merit att visa upp för den som söker jobb. Men en i gruppen, Elin, vill på telefon hålla fram att träffarna utomhus har gjort henne gott.

– Jag tror att jag lättare tar mig ut i skogen i fortsättningen. Jag mår bättre nu än när vi började i juni. Vi gör roliga saker och lär oss av varandra.

I slutet av projektet hoppas Valbone Shala och Hans-Olof Marcus att var och en har hittat metoder för att övervinna sina svårigheter.

Arbetsområden som exempelvis skogsjobb eller odling kan senare bli en ny möjlig väg.

Valbone Shala jobbar också för att arbetsgivare ska använda sig av de bidrag som finns för anställning av personer med nedsatt hälsa. Hon ser en win-win-situation. Samhället får tillbaka arbetskraft, individen chans till framsteg.

Vad säger du om åsikten att den som är arbetslös bör skärpa till sin egen inställning, söka fler jobb och inte sitta ute i naturen?

– Det hjälper inte här. För vissa grupper är just de kraven som att sparka på en som redan ligger.