Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till sjöss med Sabaton

Man ska möta sina fobier ansikte mot ansikte, sägs det. Att åka ut på ett iskallt svart hav är inte vad jag skulle prioritera om jag inte var tvungen. Att dessutom fylla båten med folk som inte sällan är väldigt glada i hatten gör det hela ännu mer osäkert. Men jag tar ett djupt andetag och kliver på båten som ska ta oss till Åbo och tillbaks.

Nära tvåtusen andra gjorde samma sak, allt från barnfamiljer, ungdomar, gamla rävar - och ett moderat oppositionsråd från Falun. Mikael Rosén åkte med Rockstad: Faluns buss.

- Det har varit jättebra, Sabaton var en given höjdpunkt säger han.

- Musiken är kanske inte den som snurrar i min cd varje dag, men man var ju tonåring när hårdrocken uppfanns. Jag lyssnade på Paranoid med Black Sabbath när den kom 1971.

Evenemang som Rockstad: Falun betyder mycket för kommunen, menar Rosén.

- Dels är det marknadsföring, dels kommer det folk som skapar omsättning och dels blir det roligare att bo i Falun. Det måste finnas olika typer av evenemang.

Båten vimlar av dubbelgångare till Sabatonsångaren Joakim Brodéns, med skägg och mohikanfrisyr. En som tar konceptet längre än de flesta är Joachim Niklasson från Malmö. Han har till och med en likadan väst med metallplåtar. När Joakim Brodén från scenen klagar på att hans börjar bli lite rostig så får han helt enkelt byta mot Joachim Niklassons skinande blanka. Ett byte som båda blir nöjda med.

- Jag fick min som födelsedagspresent och det här är som grädde på moset, säger Joachim Niklasson.

Sabaton är den självklara höjdpunkten, inte bara för Mikael Rosén, på torsdagskvällen och spelar för en kokande publik. De bjöd på ett annorlunda set där publiken bland annat fick rösta på vilka låtar bandet skulle spela.

- Publiken på båten var en av de bästa vi haft i Sverige, jag trodde aldrig att det skulle bli utsålt, säger Joakim Brodén.

- Men det var svårt att spela när det gungade, särskilt för trummisen Mullback.

Nästa år kommer de att turnera med Accept i USA och göra 25 spelningar.

- Vi tror ingenting om det, men det blir nog en annorlunda publik. Det ska bli kul att se något av landet, förut har vi bara flugit dit och spelat ett enstaka gig och sedan hem igen.

Om allt klaffar blir det ytterligare en USA-sväng och de räknar inte med att gå in i studion förrän tidigast i slutet av nästa år. Men de filar redan på - det ännu hemliga - konceptet för nästa platta.

Det kommer att handla om krig, men bli väldigt otippat.

När falubanden Prey och Mary Fay spelar på tillbakavägen är publiken mer loj. Prey (som inom kort planerar att släppa en ny singel) var rätt avslappnade de också.

- Man kanske borde ha lagt sig lite tidigare i går. Jag har ett kvitto som visar att jag köpte en smörgås klockan halv fyra, säger keyboardisten Fredrik Plahn.

Sabaton själva kliver av båten i Finland. De är på sluttampen av sin turné och har bara en handfull spelningar kvar innan det blir dags för julledigt.

Med på resan tillbaka var dock en helnöjd Jonas Dr Jonk Pettersson från Falun.

- Jag har haft ett jäkla hålligång på den här båten, säger han. Jag har inte varit i hytten en enda gång!

Fakta: Sabatonkryssen

De spelade:

Sabaton

Prey

Nocturnal rites

Mary Fay

Raubtier

Steelwing