Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till sist segrade förnuftet – det blir ingen kurs i "chemtrails"

Under dagen skingrades kondensen över Borlänge

"Vi måste bli ett upplyst folk, om vi vilja bli ett fritt folk. 'Snillet trifves icke i okunnighetens skräpkamrar', sade en gång Tegnér. Men icke häller det sunda förståndet trifves där, och ett land, som ligger försänkt i okunnighet, är prisgifvet åt ett mindre antal klippska, vanligtvis hänsynslösa individer, hvilka alltid drifvas att missbruka sin makt till flertalets skada och egen vinning."

Kunskap ger frihet! Jag kan inte tänka mig en bättre och vackrare beskrivning av folkbildningens innebörd än den K.J. Gabrielsson år 1897 tecknade ner i skriften Mera ljus – Huru kan arbetarklassen skaffa sig kunskaper? (Folkupplysningsföretagets förlag). Detta var idealet som sedan låg till grund för framväxten av Sveriges studieförbund och folkhögskolor, om än formulerat av fler än Gabrielsson.

1912 är något av ett märkesår för föreningslivet i Sverige. Då grundades nämligen ABF, Arbetarnas bildningsförbund. Genom föreläsningar, studiecirklar och självstudier tog sig arbetare makt över det som tidigare varit förbehållet överklassen. Kunskapen – och därigenom bildningen – kom att bli fri! I samma anda startade även bönder egna folkbildningsorganisationer, men ABF var allra först.

Ledarsidan avslöjade i dagens tidning att samma stolta ABF nu sällat sig till den föga smickrande skaran som ger näring åt konspirationsteorin om "chemtrails". Enligt denna blir vi alla, utan att veta om det, dagligen "sprayade" med kemikalier och tungmetaller från flygplansmotorer – allt organiserat genom ett världsomspännande förtryck. Det hela är så klart rent nonsens! Det är beroende av i vilket luftskikt planet flyger som kondensen dröjer sig kvar olika länge, och i själva verket har förekomsten av de flesta tungmetaller minskat markant de senaste årtiondena. Ändå inbjöd ABF till en studiecirkel kring "chemtrails".

När en av tidningens reportrar sedan frågade om lämpligheten i en sådan kurs stod den lokala ABF-ledningen på sig. Bengt-Ove Lundell, chef och ombudsman i Borlänge, sa till DT:

"Det var en hel del som hörde av sig till oss och kände en viss oro över Chemtrails som de såg på himlen. De ville ta reda på mer om det och det tyckte vi gick alldeles utmärkt."

Lundell kunde ha svarat de oroliga kunskapssökarna: "Vet ni vad, det där är nog inga 'chemtrails'". Han kunde – i verklig folkbildningsanda! – ha fångat tillfället och bjudit in till en öppen föreläsning, med en forskare som tog sig an teorierna. I stället kontrakterade han en lokal astrolog till kursledningen.

Men än finns tack och lov krafter inom arbetarrörelsen som brinner för Gabrielssons tanke om mera – inte mindre! – ljus. Innan dagen var över hade ABF-förbundet klivit in över huvudet på ABF i Borlänge och stoppat studiecirkeln om "chemtrails". Och luften känns åter lite lättare att andas.

Läs Gabriel Ehrlings tidigare ledarkrönika om ABF:s studiecirkel kring "chemtrails".