Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Svea Päkkos: "Hon skulle aldrig gifta sig med en spelman"

En centralgestalt i svensk folkmusik och märkesperson i Rättviks finnmark har lämnat oss, älskad och saknad.

Annons

Svea Päkkos, Bingsjö i Rättviks finnmark, har avlidit stilla i en ålder av 88 år. Hon efterlämnar två barn, Hans och Lisbet med familjer.

Hon föddes som Petters Svea Eriksson i Backa i Rättvik. Fadern Petters Erik var kalkbruksarbetare, ledande bland spelmännen och var en av de som bildade Rättviks spelmanslag 1944. Sveas erfarenhet av spelmanslivet gjorde att hon deklarerade att hon aldrig skulle gifta sig med en spelman.

Svea hade läshuvud och ville studera vidare men fick inte nödvändigt stöd från föräldrarna, vilket blev en sorg hon kom att bära med sig i livet.

En spelman från Bingsjö, Pekkos Gustaf, gästade hemmet i Backa, fick ögonen på henne och sa med övertygelse att ”inom ett år är du gift” – en förutsägelse som infriades och Svea flyttade in på Pekkosgården. Gården blev en mötesplats och ett besöksmål efter starten av Bingsjöstämman 1969, vilket kom att bli och fortfarande är svensk folkmusiks viktigaste årliga händelse.

Sveas dådkraft bar henne ut i fårhagen, i skogsbruket och på slåtterängarna. Hon var den ihärdiga småbrukaren, den kraftfulla värdinnan, den fördragsamma spelmanshustrun och den goda lyssnaren lämpad att ta hand om lyckliga, misslyckade, glada och ledsna som hon själv hade smakat bitterhetens tårar.

Mot slutet av livet konstaterade hon att den utbildning hon önskat sig slutligen hade kommit barn och barnbarn tillgodo.

Thomas Fahlander