Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggeriförbud i Sverige övervägs

Det är naturligt i det här skedet att konstatera att vi har ett problem, och det är väldigt tydligt när jag möter kommunpolitiker, säger civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

I sin strävan att försöka få bort tiggeriet överväger Sveriges regering att införa ett tiggeriförbud. Regeringen kommer särskilt att studera de nordiska grannländernas modeller, skriver Dagens Nyheter.

– Det är naturligt att vi tar del av erfarenheterna från andra länder, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

I Danmark finns ett nationellt förbud mot tiggeri medan Norge har en modell där kommuner kan införa lokala förbud.

Ardalan Shekarabi är nu på Island där han bland annat träffar danska och norska kollegor och tar del av deras erfarenheter av tiggeriförbud.

Shekarabi säger att regeringen har engagerat sig, och bland annat slutit samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien – ett samarbete som måste fortsätta.

Men samtidigt överväger han ett förbud eftersom dialogen med dessa länder inte har gett tillräckliga resultat.

Ändå fortsätter tiggeriet, och vår utgångspunkt är att tiggeri i Sverige inte är någon lösning på diskriminering, fattigdom och utanförskap i de berörda länderna.

TT: Vad är det kommunerna behöver stöd med?

De behöver tydlighet i lagstiftningen. Det är vad de påtalar, säger Shekarabi.

TT: I vilka delar av lagstiftningen?

Det är för tidigt att uttala sig om det. Vi måste ta del av erfarenheterna från andra länder.

TT: Hur snabbt kan ni komma fram med ett lagförslag?

Det vill jag inte spekulera om i dag.

Liberalernas rättspolitiska talesperson, Roger Haddad, är kritisk mot att regeringen är på väg att svänga om ett tiggeriförbud.

"Det har framkommit att regeringen överväger ett sådant förslag. Det vore ett stort ingrepp i den fria rörligheten inom EU samt med hänsyn till flera andra konventioner om vi ska förbjuda att personer samlar in pengar", skriver han i ett uttalande.

Samtidigt är Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är positiv till att regeringen överväger tiggeriförbud i Sverige.

Moderaterna välkomnar, om det stämmer, att Socialdemokraterna äntligen har vaknat upp och vill ta krafttag mot detta allvarliga samhällsproblem. Det verkar ju dock oklart vad som är regeringens åsikt i denna fråga, säger Tomas Tobé.

Ett förbud skulle dock inte göra hela skillnaden, tycker han.

Det krävs en kraftfull åtgärd för att komma till bukt med detta, men den långsiktiga lösningen handlar såklart om att länder som Rumänien och Bulgarien måste ta ansvar för sina medborgare.

Läs även: Nazisten Pär Öberg fick avslag på motion om tiggeriförbud

Läs också: Polisen i blåsväder efter tweet om tiggare