Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidsbokning behövs till skidspår

Idre Fjäll satsade stort på att spara snön efter förra vintern och nu belönas hela bygden för den satsningen.
– Vi ser på en rekordförsäljning under den här perioden, mycket tack vare att så många kommit hit för snön, säger Mikael Dahlström på ICA Idrebua.

På Fastighetsbyrån sitter Daniel Nyström och delar Mikael Dahlströms uppfattning.

– Det har varit ett stort intresse för fritidshus på Idre Fjäll och Grövelsjön och vi har haft mycket fler som sökt sig hit när det nu bara varit här som snön funnits, säger Daniel Nyström.

På Idre Fjäll har skidspåren funnits sedan mitten på oktober och en alpin nedfart sedan tre veckor.

– Vi har helt suveräna förhållanden här och även om det kostar så är det väldigt prisvärt, säger Per-Håkan Jansson, tränare på Torsby alpina skidgymnasium.

På längdstadion är det ett så hårt tryck att Idre Fjäll fått fördela träningstiderna mellan olika grupper.

– Tyvärr innebär det att alla inte kan åka på de tider de önskar, och det har framförts kritik mot det. Vi gör vårt bästa för att ordna tider så alla ska kunna få så bra träning som möjligt, förklarar VD John Lundmark.

Den ambition Idre Fjäll har är att erbjuda elitgrupper och landslagsgrupper egna tider där de första passen är från klockan sju på morgonen och sedan hela dagen fram till midnatt.

– Efterfrågan är mycket större än vad vi kunde ana och när nu också landslaget flyttat hit med alla sina lag, liksom en rad skidskyttelandslag så blir det trångt. Nu gör vi som med de alpina grupperna där det finns en större vana av att få olika tider då de får träna, säger John.

Sprintlandslagstränaren Mats Larsson är redan på plats och har med sig ett gäng åkare medan den stora landslagsgruppen dyker upp i spåren först under torsdagen.

– Nu är ju åter båda slingorna öppna och det är kanonförhållanden. Bättre än så här kan det inte bli, säger Mats.

– Jag har legat här och åkt i flera dagar, vi har ju stuga i Grövelsjön, säger Emil Jönsson, som är en av många som köpt sin egen spårknapp för att få åka på spåren.

– Det har varit helt suveräna förhållanden, säger Emil, innan han och Charlotte Kalla tillsammans med Simon Andersson ger sig av för att spela in en reklamfilm för Volkswagen tillsammans med idreungdomar.

På Idre Fjäll har den sparade snön visat sig vara guld värd. Helt fullbokat i Idre Fjälls egnas stugor och landslagets närvaro lockar både till reklamfilm och TV-team.

– Det är kul med det intresse som det här fört med sig, men det har också skapat ett antal arbetstillfällen för både vår egen personal och inte minst inhyrda entreprenörer, säger Calle Strömberg som är personalchef på Idre Fjäll.

Till helgen släpper trycket mot Idre Fjäll något då även Orsa Grönklitt öppnar för längdåkning.