Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningarnaregionaliseras

Annons

Det är inte enbart statliga utredare som anser att Sverige behöver större regioner än den nuvarande länsindelningen, för att verksamheten ska bli effektivare och mer uthållig. Den svenska landsortspressen är redan inne i en sådan strukturförändring, vilken också påverkar den samlade ägarbilden.

I går blev det klart att Nerikes Allehanda och VLT-koncernen förs samman till en gemensam mellansvensk tidnings- och mediekoncern, Liberala Tidningar, med Stampen (Göteborgs-Posten) som huvudägare.

Stampen blir också huvudägare i ett västsvenskt block med Hallandsposten, Hallands Nyheter, TTELA i Trollhättan/Vänersborg och Bohuslänningen i Uddevalla. Storaffären innebär vidare att Eskilstuna-Kuriren övertar ägaransvaret för Södermanlands Nyheter i Nyköping av VLT och Stampen.

För två år sedan fick Centertidningar nya ägare, MittMedia. Den affären bidrog till att skapa ett homogent norrländskt block av landsortstidningar, bland annat tidningarna i Hälsingland och Gästrikland. Sedan tidigare finns en tydlig gruppering i Sydsverige liksom runt Vänern, där Andergruppen (Nya Wermlands-Tidningen) dominerar.

Familjeägda Dalarnas Tidningar med Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Mora Tidning, Södra Dalarnes Tidning och Nya Ludvika Tidning berörs också av fredagens strukturaffär. Koncernen lämnar nämligen delägarskapet i Nerikes Allehanda och Hallandsposten. Därmed förstärker Dalarnas Tidningar sin oberoende roll, samtidigt som koncernen med betalningen för sålda aktierna skapar en god plattform för att hantera andra samarbetsprojekt.

Ett sådant samarbete är planerna på ett nytt tryckeri, gemensamt för flera tidningar i regionen. Falun är en av de orter som har förekommit i diskussionen för lokaliseringen av den nya tryckerianläggningen. Det finns också en rad andra områden där tidningsföretagen kan samarbeta för att skapa förutsättningar för att möta de tuffa villkoren på marknaden.

Samarbete och nya ägarkonstellationer är en överlevnadsfråga även i mediebranschen. Smarta lösningar som den senaste måste applåderas.

Annons