Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigt val med ångerklausul

/

Annons

Niondeklassarna har ett tufft val framför sig. Snart ska de fatta ett beslut som kommer att forma resten av deras liv. Det är mycket begärt av individer som inte ens har lämnat barndomen. Hoppas att de inser att de kan ändra sig även i den nya gymnasieskolan.

I går presenterade skolminister Jan Björklund (FP) sin rapport "Stoppa flumskolan", som listar de största skillnaderna mellan alliansens och de rödgrönas skolpolitik. Bland de mest fundamentala olikheterna är högskolebehörigheten i gymnasieskolan.

I alliansregeringens nya gymnasieskola, som ska införas 2011, är tolv av arton gymnasieprogram helt yrkesinriktade och ger inte behörighet till högskolestudier. Detta för att kunna ge så mycket plats som möjligt till praktik och för att inte slå ut de elever som inte är teoretiskt lagda. Allt detta är bra. Inte alla ska ägna sig åt akademiska studier.

Men alliansregeringen kan också ha gjort gymnasievalet mer ångestladdat för eleverna. Nu gäller det att veta vad man vill, och det tidigt. Hur många 15-åringar vet säkert att de vill arbeta som rörmokare, målare eller bilmekaniker? Det är yrken som kräver stor fackkunskap och engagemang. De som varken är praktiskt lagda eller särskilt lässugna hamnar lätt mellan stolarna.

Stänger man en dörr måste man alltid öppna en annan. Detta fattar även Björklund, som har lämnat ett kryphål. När som helst under ett yrkesprogram kan en elev välja till fler teoretiska ämnen och på så sätt skaffa sig högskolebehörighet. Även komvux finns kvar som en möjlighet. Däremot borde regeringen snarast riva upp beslutet om att placera elever som har kompletterat i en sämre urvalsgrupp. Det ska inte spela någon roll när eller hur man har skaffat sig kunskap.

Nu återstår för skolorna att ge bra information. Just nu råder förvirring på många skolor runtom i Dalarna, eftersom många studievägledare väntar på valutgången. Själv var jag tvungen att ringa till utbildningsdepartementet för att få rätt information.

Sansat nog tänker inte de rödgröna riva upp regeringens gymnasiereform. Antagligen inser även de att skolan behöver en rejäl omgörning. Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Ylva Johanssons prat om segregering och stängda dörrar är rent trams; även i alliansens gymnasieskola får en människa flera chanser.

Mer läsning

Annons