Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigt engagemang avgör – inte kön

Det är inte könet som gör att mammorna oftast vinner vårdnadstvisterna. Däremot premieras den förälder som tagit mest hand om barnet; och det är oftast mamman.
– En frånvarande karriärmamma har lika svårt att "arbeta sig in", säger professor Johanna Schiratzki.

Johanna Schiratzki är en av de svenska forskare som särskilt granskat vårdnadstvister. Som professor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet publicerade hon för några år sedan en bok, där hon slog fast att det är en myt att domstolarna rutinmässigt dömer till mammornas fördel för att de är just mammor. Det är inte könet som avgör, utan vilken förälder som tidigare tog mest hand om barnet. Johanna Schiratzki är numera verksam på Linköpings universitet, som professor i barnrätt:

– På nationell nivå är det fler mammor än pappor som får både boende och vårdnad. Men det är barnets bästa, utifrån att det har ett behov av stabilitet, som avgör. Den vanliga tolkningen är att det är bra för barnet om de rådande förhållandena består. Förutsatt att inget är direkt fel i barnets situation och att det inte finns några riskmoment, så är det där man landar.

Hon poängterar dock att det är ovanligt med ensam vårdnad i Sverige, men att barnet vid gemensam vårdnad oftast bor stadigvarande hos mamman.

– Man tittar på hur situationen såg ut innan vårdnadstvisten. Vem gjorde vad? Till exempel tar kvinnor ut mer föräldraledighet. Det finns gott om enstaka fall där det är annorlunda, men ska man titta övergripande så är det så. För en karriärmamma som varit mycket frånvarande är det lika svårt att "arbeta sig in".

När det ska dömas i en vårdnadstvist kanske man tittar på saker som vilken förälder som gått på föräldramöten i skolan och vem som följt med på barnets träningar.

– Då är det svårare när bägge föräldrarna varit delaktiga och har en tydlig anknytning till barnet. Då blir det ofta växelboende.

Ann-Zofie Duvander vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet är av liknande uppfattning. Hon förklarar att engagerade pappor har bättre möjligheter att hålla kontakt med barnet oavsett vad som sker i relationen med mamman.

– Vi har bland annat gjort en studie av pappor som varit föräldralediga, som tydligt visade att de hade större chans att hålla kontakt med barnet efter en separation. Om man tar ett stort ansvar för barnet och har mycket kontakt tidigt, då har man större chans att ha det även fortsättningsvis, som vid till exempel en skilsmässa.