Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare mord i Mora

Åsa Lindblom mötte sin baneman vid Mora lasarett där hon besökt sin mor som var inlagd. En 23-årig man bad om skjuts till Orsa och Åsa gjorde misstaget att låta honom följa med i bilen. Några timmar senare hade hon blivit våldtagen och strypt.

Gärningsmannen greps i Västerås ett par veckor senare. Han dömdes till sluten psykiatrisk vård.

Vattnäsdramat

Julnatten 1975 i en stuga i Vattnäs. En yrkesmilitär snedtänder under ett besök hos sin kvinnliga bekant. I huset finns kvinnans föräldrar och hennes dotter i tioårsåldern.

Militären hämtar sin tjänstepistol i bilen och skjuter ihjäl kvinnan och hennes föräldrar. Dottern blir allvarligt skottskadad, men överlever.

Gärningsmannen ringer sin son på annan plats i landet och berättar vad han gjort. Han grips på brottsplatsen och döms till sluten psykiatrisk vård.

Skottdramat i centrum

Den 6 december 1992. En 26-årig Morabo skjuter med pistol in i en grupp ungdomar. Morabon menade att han handlat i självförsvar. Att han blivit provocerad och hotad av det här gånget.

En av ungdomarna avlider av skottskadorna och flera andra fick livshotande eller svåra skador.

Morabon, som grips efter några timmar, dömdes för mord och mordförsök till tolv års fängelse.

Gisslandramat

Den 3 januari 1998 skjuts en 27-årig kvinna till döds av sin 43-åriga exmake i kvinnans butik i centrala Mora. Paret, av kosovo-albansk härkomst, hade kommit till Sverige 1987.

Mannen hade besöksförbud, men gömde sig natten till den 3 januari i butiken. En halvtimme efter det att kvinnan kom till butiken på morgonen sköts hon till döds av mannen.

Mordvapnet hade mannen smugglat till Sverige sommaren 1997. Det härrörde från tiden då mannen i serbiska Kosovo tjänstgjorde som trafikövervakare.

Mora centrum hölls avspärrat under tiden gisslandramat pågick och utanför butiken väntade tungt beväpnad polis.

Exmaken greps och dömdes till sluten psykiatrisk vård.