Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare Borlängebo åtalas för Hoforsmordet

Artikel 6 av 7
Misstänkt mord i Hofors
Visa alla artiklar

Motivet bakom mordet på den 71-årige mannen i Hofors verkar, av allt att döma, handla om pengar. Det slutade med att den försvarslöse äldre mannen misshandlades till döds i sitt eget hem. Nu åtalas en 55-årig, tidigare Borlängebo, man för mordet.

Den 17 januari bjöd den 71-årige Hoforsbon in en 65-årig kvinna till sig. På väg till bostaden träffade kvinnan på en 55-årig man och dennes flickvän, bosatt i Falun, i Hofors centrum.

Hon bjöd då in dem också – ett beslut som ledde till att 71-åringen senare samma dag miste livet.

En stund senare kom 55-åringen till den aktuella bostaden, dock inte med sin flickvän, utan med en vän. I stort sett omgående gick han till attack mot den äldre mannen.

Det enda motiv som har kunnat skönjas i åtalet är just pengar.

Den åtalade mannens flickvän har i förhör berättat att 55-åringen gjort av med alla sina pengar tidigare under morddagen.

– Hypotesen som jag har är att han har bränt sin pension. Han tar ut allt på bankomat och gör inköp på systembolaget och verkar ha betalat en skuld till någon. Men om man förstår förhörspersonerna rätt går han inte dit (hem till 71-åringen) för att hämta pengar. Han kommer på det på plats, säger åklagare Therese Stensson.

Efter dödsmisshandeln ska 55-åringen ha lämnat bostaden och bytt sin blodiga tröja mot flickvännens jacka. Hon ska även ha uppmanat mannen att lämna Hofors och åka till Borlänge där han under 13 år tidigare varit bosatt, något som han gjorde.

– Flickvännen berättar att man också tar någon form av tabletter. Allt tyder på att han var ordentligt påverkad, berättar åklagaren.

Den i Falun bosatta flickvännen åtalas nu för grovt skyddande av brottsling – detta trots att hon betraktas som närstående till 55-åringen, något som generellt bedöms som ömmande omständigheter och att brottet ses som ringa.

Åklagaren har dock gått på en annan linje.

– Jag vill få det prövat. Jag tycker hon har agerat ganska mycket genom att bland annat byta tröja.

När den medelålders mannen nu åtalas så är det inte enbart för mord. Sammanlagt finns det tio åtalspunkter mot honom.

Bland annat ska han ha försökt pressa en granne på pengar och några dagar senare ha misshandlat honom. När Therese Stensson åtalade 55-åringen för försök till utpressning och misshandel var det dels för att visa på likheter med mordet.

Åklagaren har även åberopat en gammal dom mot 55-åringen, som bevisning. För elva år sedan dömdes han för att ha slagit en äldre man när han var berusad.

55-åringen nekar till alla brott. Hans flickvän, som åtalas för grovt skyddande av brottsling vidgår händelseförloppet, men nekar till brott.

Rättegången är planerad att börja den 11 maj och ta fyra dagar.