Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden börjar rinna ut för naturreservat på ön Sollen

Länsstyrelsen saknar pengar så Sollen, eller åtminstone delar av ön i Väsman, kan bli naturreservat.
– Markägaren Claes-Henrik Julander tycker att det är jättetråkigt, säger Fredrik Enoksson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsen har i årets budget cirka 30 miljoner kronor för det som kallas områdesskydd. Pengarna är redan intecknade och inte heller de närmaste åren ser man någon möjlighet att kunna reservera pengar för Sollen.

– Vi har andra områden som är ännu mer skyddsvärda och som vi måste prioritera, förklarar Enoksson.

Sollen mäter 147 hektar och framför allt har länsstyrelsen visat intresse för ett område på ön med gammal skog. Området mäter 62,8 hektar och är av Skogsstyrelsen klassat som nyckelbiotop.

– Det har gjorts en grov uppskattning att skogen i det här området skulle kunna vara värd åtta till tio miljoner kronor, upplyser Enoksson.

Det var i vintras som Claes-Henrik Julander, Djursholm, köpte ön av Bergvik Skog för en ännu okänd summa. Avsikten var att bedriva skogsbruk men efter att han besökt ön kom Julander fram till att Sollen har stora naturvärden och Julander har försökt intressera länsstyrelsen för att göra den till naturreservat.

Praktiskt och ekonomiskt skulle det innebära att Julander står kvar som ägare men att han får så kallad intrångsersättning. Julander har gjort klart att om länsstyrelsen inte kan betala ut hela summan direkt så kan han tänka sig en avbetalningsplan som löper under lång tid.

– Jag väntar mig ingen vinst över huvud taget om Sollen skyddas. Den 1 oktober ska jag träffa kommunen och länsstyrelsen och innan vi haft det mötet ger jag inte upp.

– Det vore roligt att hitta en lösning. Om inte, då måste jag börja bruka skogen för i grunden är det ju en investering som jag har gjort och som måste hanteras på något sätt, säger Claes-Henrik Julander.

Kommunalrådet Maria Strömkvist (S) vet inte om hon har möjlighet att delta i mötet den 1 oktober. Men hon vill inte stänga dörren helt för ett scenario där Sollen blir naturreservat med hjälp av kommunala pengainsatser

– Jag vill inte uttala mig om det ännu, vi får se vad som kommer fram vid de här diskussionerna, säger kommunalrådet något mångtydigt.