Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thunarf spelar på orgelklenod

Norrbärke kyrka har en av få bevarade 1800-talsorglar efter franskt ideal.
I morgon kväll ger Per Thunarf en konsert på orgel med musik som anknyter till orgelns tillkomsttid.

Annons

Under 1870-talet var Paris världens konstcentrum. Dit vallfärdade konstnärer och därifrån utgick idéer. I Sverige byggdes orglar efter franskt ideal, bland annat i Smedjebacken. På grund av eftersatt underhåll har många franska orglar rivits ut. Den franska orgelns mäktiga och samtidigt svärmiska karaktär har i många kyrkor ersatts med barockkopior. Men i Norrbärke står orgeln kvar.

I morgon klockan 19.00 spelar Per Thunarf på orgeln. Thunarf har en enorm repertoar efter över 4500 konserter i Klara kyrka i Stockholm på dess franskinspirerade orgel. Han har också konsertspelat på den stora orgeln i Notre Dame i Paris. I Norrbärke kyrka ger han ett program med musik som i stor utsträckning anknyter till tiden då orgeln byggdes i slutet av 1800-talet. På programmet står musik av Lemmens, Rheinberger, Wesley, Widor, Gade, Hägg och C Nordquist.