Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thriller om tsunamin som splittrar familj


Laboon – vågen som äter människor


Henrik Tord


Ordfront

Hade det varit en film hade jag blundat, men kudden framför ansiktet funkar inte för den som läser, och det är ju absolut nödvändigt att få reda på hur det går.

Laboon är den fristående sista delen i en serie på tre som tar avstamp i tsunamikatastrofen 2004. Skam till sägandes är det den första jag läser, men den funkar som fristående.

Svart paradis-trilogin inleddes med Kum och 2014 kom uppföljaren Lasaros tårar.

Författaren Henrik Tord kommer från Avesta i södra Dalarna, där också huvudpersonerna i boken bor. Han har levt många år sydost-Asien, bor nu i Stockholm.

Det börjar annandagens morgon 2004. Sandra och Matti ser hur vågen närmar sig som ett vitt skum vid horisonten. De letar förtvivlat längs stranden efter sin son Viktor. Sedan dundrar havet in.

Samtidigt, kämpar ett dyksällskap för sitt liv utanför kusten. När de kommer in till Kao Lak ser instruktören Marko en chans att byta liv, med dödlig utgång för andra. Sex år senare väcks Sandra av telefonen. En ambassadtjänsteman säger att de har hittat hennes son,

Allt det här avslöjas på baksidan, men det är olidligt spännande ändå, och väl berättat.